VIELÄ VÄHÄN LUNTA

Perjantai 3.11.2017 klo 13:07

Oikean lumen huvettua "viisvee" kyseli jo alkuviikosta, voitaisko taas leikata silkkipaperista niitä hiutaleita... muistaks sää, niin ku viime vuonnaki? Hyvä idea, tutkitaanpas silppulaatikko... löytyi, tosin vain muutamaa väriä, mutta eiköhän näilläkin alkuun päästä. Torstaina homma vielä jatkui täydellä kokoonpanolla. Voi että näistä tulee aina vain hienompia ja hienompia.

PA300041.JPG

Toki tuosta oikeastakin lumesta on otettu kaikki ilo irti viimeistä nokaretta myöten : )

PB020047.JPGPB020051.JPGPB020049.JPG

Avainsanat: arki, talvi

"VAIN" ELÄMÄÄ

Perjantai 27.10.2017 klo 19:44

Voi anteeksi tämä harvanlainen tarinointi. Vaan eikös sitä kutsuta ELÄMÄKSI, kun työntäyteisen, yleensä ihan onnistuneen päivän päätteeksi pää tyhjänä kaatuu petiin ja nukkuu tyytyväisenä kellon soittoon saakka. Aamulla sitten talliin hipsiessä paljastuu alkavan päivän vireystaso taivaalle katsahtaessa: Kirkas tähtitaivas (harvinaisuus tänä syksynä) tietää virkeää tarmokasta päivää, melkeimpä puhisen intoa. Jos taas harmaus peittää maiseman ja pilvet roikkuvat hartioilla, tietää se käynnistysvaikeuksia ja paljon kahvia.

PA120003.JPG

Yksi asia joka on kovasti tänä syksynä mietityttänyt, on tämä uusi VASU (varhaiskasvatussuunnitelma). Se on sellainen yhden totuuden asia, perhepäivähoitajan nieltävä pureksimatta. Vanha kokenut vainuni sanoo, että tämä "kakku" lässähtää.  Mutta eiköhän reseptiä vielä parannella.

Ja sitten lapsista. Ilmapiiri on palautunut siihen tuttuun ja touhukkaaseen. Alkaa kärhämät olla voitettu ja mielikuvitukselliset leikit valloillaan. Nämä leikit - tärkeintä heidän arjessaan - ovat niin hienoja, että sääli niitä keskeyttää.

"Punaisen auringon päivänä" hevosteltiin...

PA170080.JPG

PA170084.JPG

PA170092.JPG

... ja 8-vee palasi hetkellisesti ruohonjuuritasolle... no, pesukoneet on keksitty...

Tarpeellisia ja ihania nämä neljä vuodenaikaa. Joskus ne yllättävät iloisesti ja joskus niiden kujeiluun on vain suostuttava.

Vaihtelevat säät  saivat hienon huipennuksen torstaina. Kuin hyvitykseksi jatkuville vesisateille havahduimme ensilumen pumpuliseen aamuun. Hoitoon tupsahteli varsin nauravaisia lapsia. Oli vielä hiukan hämärää, kun puuropöydästä rynnättiin pihalle. Liukurit ja pulkat tallinvintiltä ja pienet jalat veivät vimmattua vauhtia mäkeen. Myös ensimmäiset hiekansekaiset lumiukot heräsivät henkiin. Vauhdikkaan aamupäivän päätteeksi sisälle raahautui märkiä, nälkäisiä, väsyneitä ja varsin tyytyväisiä lapsia... ihan niin kuin pitääkin!

PA260150.JPG

PA260082.JPG

PA260089.JPG

PA260098.JPG

PA260134.JPG

Ja vielä riistakamerakin palkitsi meidät : )

1420.10-17.JPG

19.JPG1525.10.JPG

Avainsanat: talvi

PARIN PÄIVÄN TALVI

Keskiviikko 1.3.2017 klo 13:34

Parin päivän runsasluminen talvi mahdollisti sen oikean laskiaisen (tiistain) vieton "kaikilla herkuilla". Tänään, kevään ensimmäisen päivän myötä onkin jo vesileikkien aika : (

1.3-1.JPG

1.3-2.JPG

1.3-3.JPG

1.3-4.JPG1.3-5.JPG

1.3-6.JPG

Laskiaispullan syönti on taitolaji, joka ansaitsisi paikkansa vaikkapa talviolympialaisissa.

Avainsanat: talvi

"LUMIHEVOSET"

Maanantai 27.2.2017 klo 13:41

Taas tänäkin vuonna vietimme laskiaissunnuntaita yhdessä työhevosväen ja Ohkolan nuorisoseuran kanssa. Tämä on sellainen iloinen tapahtuma, jossa talkoolainenkin nauttii. Kotiin päästyäni olen kyllä aikas uuvuksissa, sillä näissä yleisöajelutuksissa huomaan kerta toisensa jälkeen varmistelevani ettei hevosiin tottumattomille vain satu mitään.  Meiltä oli mukana Ihaa ja Oiva sekä Anun porukka työmyyrinä. Oma pilkkihaalarin takamus pysyi niin visusti kuskinpukilla, etten päässyt kuvia ottamaan, mutta tässä "kähvellettyjä" sellaisia. Kiitos "lumihevosista" Leikkaan Terolle : )

Anu_ja_Ihaa.jpgUuras.jpgOiva.jpgOiva2.jpgOiva3.jpgUuras_ja_Virsu.jpgElli.jpg

Avainsanat: hevostelua, talvi

NO NYT SITÄ ON

Lauantai 25.2.2017 klo 18:56

Vähän päästä on pysähdyttävä ihailemaan tuota muutamassa tunnissa satanutta lumimäärää. Nythän siitä on jo jotain iloakin. Kolasin pihalle muutaman suuren lumilinnanaihion maanantaita ja pieniä rakentajia odottamaan : )

Perjantaina suksimme omalla porukalla päiväretkelle  mökille. Talvensininen järvimaisema on kaunis ja levollinen. Nopeasti alkava lumipyry tekee kuin "suojamuurin" meidän ja maailman väliin... äänetkin se kätkee sisäänsä. Tällaisen talven soisi pitävän otteessaan kauemminkin.

25.2-1.JPG

25.2-4.JPG

25.2-3.JPG

25.2-5.JPG

Hiihtelemme ja nautiskelemme, kunnes koira ottaa ja lähtee kuin salama peuralauman jäljille. Onneksi Anu tyttöineen tavoittaa karkulaisen ja vain pieni säikähdys jää rypyksi retkeen.

Avainsanat: talvi

PIENI TOTETUNUT UNELMA

Sunnuntai 19.2.2017 klo 9:57

Pienen pieni unelma on toteutunut: Ihana sopuisuus on solahtanut osaksi arkea ja sitä on kestänyt hämmästyttävän pitkään. On ehkä ihan hyvä, että harmaa ja pimeä aika karistaa hoitotädistä liian yrittämisen ja tohottamisen. Lapset saavat leikkiä ihan rauhassa ilman hienoja ideoitani. Suksien, luistinten ja ponin kanssa apuani hiukan tarvitaan, mutta mielikuvitukselliset leikit ovat parhaimmillaan kun älyän pysyä loitommalla. Tällaistahan elämän kuuluukin olla. Asiat on kohdillaan kun ilonaiheita ei tarvitse erikseen lähteä etsimään, vaan ne tupsahtavat vastaan missä sattuu. Tämä on ollut hiljaisen tyytyväisyyden aikaa. Luopumalla liiasta yrittämisestä epätäydellisyys muuttuu täydellisyydeksi.

19.2-2.JPG

19.2-3.JPG

19.2-4.JPG

19.2-5.JPG

19.2-6.JPG

19.2-7.JPG

19.2-8.JPG

Myös omat ajatukset ja tekemiset talvi on rauhoittanut oleellisen ympärille. Parhaat paikat mietiskelylle ovat olleet puuvaja (jota olen siivoillut) ja olkisäkkipenkki liistereen päällä (mieluiten pyhäaamuna). Näinä hetkinä laitan oman elämän asioita tärkeysjärjestykseen ja sitä täydellisempää elämä on, mitä kauempana "omasta navasta" se pyörii. Aina ei työkään ole ykkösjuttu.

19.2-1.JPG

Vielä odotan sitä kevättalven päivää, jolloin nousevan auringon säteet, ensin varovasti tunnustellen, pujahtavat mökin keittiönpuoleisesta ikkunasta aamutoimia tarkkailemaan (ja lian määrän paljastamaan).

Kappas... tikka tuli lintulaudalle...

Avainsanat: talvi

HAUSKAA

Perjantai 27.1.2017 klo 19:00

Ihan mukavasti on kaunis talvinen viikko tällä tilalla vierähtänyt. Silloin tällöin aurinko pilkahtelee pilvien alta muistuttaen mitä on luvassa kun hiukan maltetaan vielä odottaa.

27.1-1.JPG27.1-2.JPG27.1-4.JPG27.1-5.JPG27.4-6.JPG27.1-7.JPG27.1-8.JPG27.1-9.JPG27.1-10.JPG27.1-11.JPG

Tässäpä pieni kuvakertomus viikon varrelta, sillä pääni ei nyt tuota oikein minkäänlaista tarinaa. Onhan nyt "talviuniaikani" parhaimmillaan (jopa 10-11 tuntia yössä). Ja aamuisin maailma hymyilee, ilman sen kummempaa syytä : )

Avainsanat: talvi

HIIHTORETKI

Torstai 19.1.2017 klo 20:12

19.1-1.JPG

Aivan mahtava hiihtoretkipäivä! Pitkästä aikaa aurinko kurkki pilvestä ja plussakelistä huolimatta sukset luistivat mainiosti... jopa minun vanhat puiset "Lampiset". Anun porukka oli mukana ja taksvärkkiläisestä oli suuri apu ladun aukojana sekä pystyynnostajana. Olipa meillä oma tulentekijäkin remmissä, joten saimme keskittyä kiireettömään sivakointiin. Anun perheen koira herätti "eräässä" niin suuren ihastuksen, että nuotiomakkaraa myöten kaikki muu kalpeni. Voi kun tämä lapsi joskus sitten isompana saisi ikioman koiran : ) Oikeastaan kaikki eläimet ovat hänelle erityisen tärkeitä. Taksvärkkiläisen laukatessa iltapäivän puolella Oivalla pitkin peltoja, istui hän nenä ikkunassa ihailemassa hurjaa menoa... kyllä minäkin sitten joskus...

19.1-2.JPG

19.1-3.JPG

19.1-4.JPG

19.1-6.JPG

19.1-5.JPG

Oli kiva päivä!

Avainsanat: talvi

TALVIPÄIVÄN "SEISAUS"

Tiistai 17.1.2017 klo 20:12

Hohhoijaa... illansuun hämäryys, vienot värit horisontissa, aisan kolahtelu reen keulaan, edessä keikkuva hevosen takamus ja lumen pehmentämä tumpelin sointi. Siinä mieli rauhoittuu työpäivän jälkeen. Tammikuussa tahdon olla kuin kylkeään kääntävä karhu unia jatkaen... tästäkin päivästä selvittiin, niin kuin eilisestä. Silloin oli pikkuponi sairas ja tarvitsimme päivystävän eläinlääkärin apua. Tuommoisen pelästyksen jälkeen sitä osaa arvostaa huolettomuutta ja tavallista pitkäveteistä seisahtunutta talvipäivää... tämähän on ihanaa, kun mitään ei tapahdu, ei pahaa eikä hyvää. Kyllä tavallisuus on taivaallista!

Mihinkään hirmusuorituksiin ei tarvitse näillä hämärillä yltää, kunhan lasten kanssa hiukan hiihdellään ja nahinoidaan. Sisälle tultua lämpimän sopan ja sadun jälkeen mukava käpertyä  yläkerran siskonpedille (minä myös).

17.1.JPG

Lupailin tälle viikolle hiihtoretkeä "mummonsuojelualueen" nuotiopaikalle... ovat niin reippaita hiihtäjiä. Koitetaan toteuttaa torstaina kun saamme kasiluokkalaisen taksvärkin tekijän avuksemme.

Avainsanat: talvi

TALVI???

Keskiviikko 11.1.2017 klo 11:22

Niin meni joulunaika. Viikonloppuna pakkasin syvään huokaillen koristeet pahvilaatikkoon. Kuusen vein hepojen ajanvietteeksi. Tänä jouluna jäi järjen huilaaminen vähemmäksi kuin moneen vuoteen. Se on kummallista, että omien asioiden ollessa hyvin alan murehtia muiden vointia. Siis täytyisi pitää omien "murheiden" määrä vakiona, niin jättäisin ehkä kanssakulkijat rauhaan: )

11.1-1.JPG

11.1-2.JPG

Vuoden alkaessa on monilla tapana aloittaa "uusi elämä" uusine harrastuksineen. Itseni kun jo niin erinomaisesti tunnen, hyväksyn nukkumisen olevan paras harrastus nuhruisen suojapäivän alkaessa varhain hämärtää. Pakkaspäivinä virtaa riittää vaikka muille jakaa. Tänään tässä haluttomuuden mielialassa raahustamme lasten kanssa täyttämään ruokinnat kummastellen samalla jättisuuriksi sulaneita pupun jälkiä. Väsyineimmän levy jää jurnuttamaan: -Mä en kävele kyllä enää senttiäkään, mä en kävele enää senttiäkään, mä en, mä en, mä en! Kaikki olivat odottaneet, että päästäisiin hiihtämään, mutta yhdessä ainoassa päivässä hupeni  vähä lumi paljastaen sängen ja varvikot. Maanantaina vielä Ihaalla ajeltiin. Hiukan hiekka rahisi auratulla tiellä jalasten alla, mutta pelloilla kipakka luisti. Poni ja lapset vaikuttivat yhtä iloisilta... sitä taas odotellessa. Tässä ruuan hautuessa lapset elävät mielikuvituksessaan kesää retkeillen valtavat "eväät" mukanaan vintin rapulla. Sieltä jopa hypitään "uimaan" ruttuiselle räsymatolle.

Avainsanat: talvi

IHANAN KYLMÄÄ : )

Torstai 5.1.2017 klo 13:19

Hui ja silti ihanaa! Aamulla mökissä +16 astetta (ulkona -20). Pian tuli uuniin. Kuinka olenkaan oikeaa talvea odottanut. Hevoset toimittavat tyytyväisinä lämpöpatterin virkaa karsinoissaan heinää rouskutellen. Päivässä mukavan verkkaisa rytmi sen pyöriessä tuvan, lasten ja itseni lämpimänä pitämisessä. Nyt on jo kahdet villasukat jalassa: ) Pakkasen höysteenä puhaltava pohjoistuuli pitää meidät sisäpuuhissa (täällä ei tuule ihan yhtä lujaa). Ohjelmassa mm. kadonneiden Afrikantähden pelikiekkojen etsintää. Taskulampun kanssa ryömiminen on jännää. Vaikka mitään ei olisi hukassa, on silti kiva etsiä JOTAIN. Ja ehdittiinhän me pelaamaankin sitä ennen ruokailua... kaksi kiekkoa jäi häviksiin.

5.1-1.JPG

5.1-2.JPG5.1-3.JPG

Avainsanat: talvi

HIIHTOLOMA

Perjantai 26.2.2016 klo 20:14

Jopa lykästi hiihtolomalaisia. Lunta tuli viime viikonloppuna mukavasti ja lämpötila mahdollisti lumipallojen pyörittelyn. Piha-aitaa vasten nousi upea linna... ihan hoitotätikin innostui puuskuttamaan mukana. Porukkaamme on tällä viikolla vauhdittamassa kaksi koululaista. Heidän riehakkuutensa tarttuu pienempiinkin ja "viisveet" ylittävät itsensä yrittäessään olla heidän kaltaisiaan niin hiihdossa kuin mäenlaskussa.

26.2-2.JPG

26.2-1.JPG

26.2-3.JPG

Talvilajeista haluaisin innostaa lapsia varsinkin hiihtämiseen. Olisi hienoa, jos he voisivat unohtaa kilpailemisen ja tutustua suksiin välineinä, joilla pääsee sitten aikuisena pois joskus ahdistavastakin arjesta metsän hiljaisuuteen. Jospa heille jäisi tunnemuistiin kokemus, joka yhdistää hiihdon ja luonnonrauhan, sen mieltä lääkitsevän ominaisuuden. Olisi harmaina tylsinä talvipäivinä tiedossa paikka, josta hyvänolon tunne löytyy.

26.2-4.JPG

26.2-5.JPG

Pitkin viikkoa iloinen riehakkuus lumilinnan liepeillä ja mäessä jatkui. Täytyypä mainita, että keskiviikkona nostin hattua ihan itselleni : ) Silloin vietettiin maailman laajuisesti ääneen lukemisen päivää ja meillä tottavieköön luetaan varmaankin paljon keskivertoa enemmän. Tärkeää tässä lienee, että lukija tykkää lukea, eikä tee sitä velvollisuudesta. Sen verran itsekäs olen, että valitsen yleensä kirjat itse ja muodon vuoksi vain kysäisen: Luetaanks tää? Yleensä kelpaa ilman mutinoita.

26.2-6.JPG

26.2-7.JPG

Torstaina saimme vieraita pihan täydeltä (parhaimmillaan 11 lasta plus äidit). Mäen ja muun temmellyksen lisäksi valjastettiin poni reen eteen ja ihan hikeen se joutui itsensä juoksemaan, ennen kuin kaikki halukkaat oli kyyditty. Vielä perjantaillekin riitti hevostelijoita. Tällä kertaa ratsastettiin. Taas kävi niin kuin usein yleisötapahtumissa, että pienimmät -ne hevosenpään kokoiset- halusivat isoimman selkään.

26.6-8.JPG

26.2-9.JPG

26.2-10.JPG

26.2-12.JPG

26.2-11.JPG

Ai niin... isompien koululaisten avustuksella valmistui toinenkin lumilinna : )

26.2-15.JPG

Tosi hauska ollut tämä hiihtolomaviikko. Mutta vaikka on kuinka kivaa, ei se sitä sano etteikö hoitotäti olisi aivan rättiväsynyt jokaisen työpäivän jälkeen. Lasten lähdettyä hetken katselen pihan ja kodin tekemättömiä töitä, no olkoot! Keskiviikkona pakotin itseni uimaan, mutta muina iltoina sitä on kaatunut petiin kuin mänty talvimyrskyssä... WUMPS!

Avainsanat: talvi, ponistelua

TIIVISTETTYÄ TALVEA

Keskiviikko 17.2.2016 klo 13:39

Vihdoin viimein on päästy oikean helmikuisen talven makuun. Aurinko paistaa valkeille hangille, tintit virittelee soittimiaan pihakoivuissa... ihanaa. Kuinka olenkaan tätä odottanut.

17.2-2.JPG17.2-3.JPG

17.2-1.JPG

17.2-4.JPG

Maanantaina oli lapsilla sukset mukana. Minä hain ladon nurkasta vanhat Lampiseni ja niin lähti kaikki omilla taidoillaan ja vaihtelevalla kärsivällisyydellä pelloille latuja tekemään. Hiukan oli keli vielä märkä, eikä siis luisto paras mahdollinen, mutta tiistaina pakkasyön jäljiltä oli pienet latumme oikein hyvässä kunnossa. Isommat tytöt olivat hiihtäneet lenkin "mummonsuojelualueen" nuotiopaikalle ja sitä pitkin oli pientenkin helppo mennä läpsytellä. Myös Anu lapsineen tuli talvipäivää viettämään. Kaikkea kivaa ehdittiin tehdä kuin korvikkeeksi viikon takaiselle märkääkin märemmälle laskiaiselle.

17.2-13.JPG

17.2-7.JPG

17.2-8.JPG

Sukset kun saatiin jalasta, valjastettiin Oiva kirkkoreen eteen. Osa lapsista oli ensimmäistä kertaa reen kyydissä. Pojat kummastelivat tumpelia (setolkan kelloa) ja sen tarkoitusta. Rekikyydin jälkeen nuotiolle makkaran paistoon. Mahat täynnä jaksoivat vielä tovin rakennella risumajoja. Vanhemmille palauteltiin tyytyväisiä savun hajuisia lapsia.

17.2-10.JPG17.2-11.JPG

Tänään hiihdettiin vielä lisää latuja. Yksi maalla elämisen arkisia huippuhetkiä on laittaa heti kotiovella sukset jalkaan ja hiihtää mihin mielii...

Avainsanat: talvi, hevostelua

LASKIAINEN

Tiistai 9.2.2016 klo 20:57

Olipa sumuisen harmaa laskiaissunnuntai ja tämä tiistai vielä synkempi vesisateineen. Ainahan sitä laskiaiselle odottaa kevättalvisia hankia ja auringonpaistetta, vaan nyt mennään näillä säillä. Sunnuntaina Ohkolan nuorisoseuran ja Työhevosharrastajien yhteiseen riehaan tuli mukavasti väkeä (silloin oli vielä aavistus märkää lunta sängellä). Lähiseudun lapsia ei keli haitannut ja kunniamaininta on annettava heidän urheille vanhemmilleen ja isovanhemmilleen kun toivat pikkuväkensä paikalle. Innokkaimmat ratsastajat taisivat asettua oitis takaisin jonoon satulasta päästyään. Tämä tapahtuma on järjestäjillekin vuosi vuoden perään oikein mieltä virkistävä... ilo tarttuu!

9.2-1.jpg

9.2-2.jpg

9.2-6.jpg

9.2-4.jpg

9-2-3.jpg

Tämänpäiväiseen märkääkin märempään laskiaistiistaihin toi iloa oikeastaan vain kermaiset pullat, jotka aamupäivällä pyöräytimme ja välipalaksi popsimme.

9.2-5.JPG

9.2-7.JPG

Avainsanat: talvi, hevostelua

PÄIVÄT NE VAAN PITENEE JA TALVI TAUKOILEE

Tiistai 26.1.2016 klo 8:28

Päivät ne vaan pitenee ja pihalla näkee jo jotain puuhata työpäivän jälkeen. Puuhalista sen kun kasvaa vuoden pimeimpänä aikana. Ensi talven polttopuut pitäisi saada edes pihaan, puuvajasta puhumattakaan. Katselin kyllä jo valmiiksi kaadettavia puita, mutta saha huilaa vielä. Myös parempaa rekikuntoa pitäisi ajaa kahdelle "mustalle pojalle" laskiaisriehaa silmällä pitäen. Milloin tekemättömät työt pyörii liikaa ajatuksissa, annan hetkeksi vain enemmän huutia niille ja rauhoitun maalaamaan Kazanin Jumalanäitiä (aloitettu jo syyskuussa). Kummasti mieli lepää.

Perjantai-iltana olimme Anun pienimmän neidon kanssa uimahallissa. Tämä 6-v ui jo aika kivasti pitkiä pätkiä ja sukeltelee sitäkin sujuvammin. Mummolle vain tuppaa tulemaan vilu, kun ei itse pysty lapsenvahtina kunnolla uimaan. Lauantaina veimme isommat tytöt yksityistunnille Enjalan tallille. Nämä "maalaiset" osasivat ottaa kaiken irti päästyään maneesiin vierailla hevosilla hyvän opettajan kanssa (harvinaista herkkua meidän porukalle). Seuraavana päivänä sitten innoissaan tuossa kotipellolla harjoittelivat läksyjään. Maanantaina mummo aiheutti pienen pettymyksen, kun ei antanut lupaa hiihtoratsastuksen merkeissä hurjastella. Ensin pitää olla hepo satavarmasti hanskassa, ettei satu haavereita.

Hoitolasten kanssa käytiin Vanhankylän koululla luistelemassa. Tuota oman pihan luistinrataa en sitten kumminkaan saanut pakkasilla valmiiksi... ehkä seuraaviila... jos niitä tulee. Tänään tiistaiaamuna sataa vettä... yäk!

26.1-1.JPG26.1-2.JPG26.1-3.JPG

Avainsanat: talvi, lastenlapset

TALVI LAPSENMIELISILLE

Torstai 14.1.2016 klo 19:46

Vihdoin on päästy nauttimaan hauskoista talvisista leikeistä. Tähän pihaan puhaltavat pohjoisen ja idän kylmimmät puhurit esteettä, mutta liukumäessä pikkuväki posket punaisina temmeltää itsensä lämpimäksi... viis tuulista!

14.1-1.JPG

14.1-2.JPG

14.1-4.JPG

Lumitöihin on riittänyt innokkaita apureita ja talon kivijalkaa peittää yhdessä kolatut suojaavat kinokset. Ensimmäinen lumilinnakin on jo aluillaan. Myös talven ensiajelu "kipakalla" suoritettu. Kyllä se talvi vaan on ihanaa aikaa, vaikka teettääkin paljon ylimääräistä ja hankaloittaa arkea. Nyt on hyvä ohjelmoida kiire pois päivistä ja kuin lapsi keskittyä oleelliseen.

Pitäisköhän sittenkin jäädyttää pieni luistinrata pihaan. Hiukan vielä mietin, sillä parina viime talvena se on suuren työn jälkeen vain viikon pari ollut luisteltavissa ja sitten sulanut aivan ennen aikojaan... mutta harkitaan.

14.1-3.JPG

Avainsanat: talvi

KYLMÄÄN AAMUUN

Torstai 7.1.2016 klo 9:27

Nyt se loppuu tämä löhöily... on tartuttava kylmään (-25) arkeen. Eilen loppiaisiltana pakkasin, vuosi vuoden perään yhtä haikeana jouluni pahvilaatikkoon. Sääli viedä kuusi ulos. Lampaat siitä kyllä ilahtuivat ja kävivät ahneesti käsiksi... tai siis sorkiksi. Vielä kerran sytytin kodin kaikki kynttilät, kuuntelin joululaulut ja vielä kerran kävin "elävässä arkistossa" katsomassa  Augusta-tätiä. Kuinka voikaan 100-vuotiaalla olla noin nauravaiset silmät... kumpa olisi sitten itsellänikin... tai kumpa edes olisi!

7.1.JPG

Tänä aamuna olisi ollut kivempi jäädä peiton alle tai puuhellan lämpöön... vaan ei auta. Talliin on itsensä "potkittava". Pitäisi olla iloinen, kun tämä kauan kaivattu talvi vihdoin saapui, mutta pitääkö sen liioitella. Iso osa ajasta menee elukoitten ja mökin lämpimänä pitämiseen. Vaikka olen semmoinen arkityyppi, joka ammentaa voimansa talvipäivään aamukahvin, kaurapuuron ja uunissa palavan koivuklapin tuoksusta, on joskus myönnettävä että kylmäkäynnistykseni on aamuisin hiukan hidastunut. Tänään ovat jo kaikki lomalaiset hoitoon palanneet ja onneksi lapsetkin osaavat nautiskella tämmöisestä joulun jälkeisestä hiljaiselosta. Iso pino kirjaston lastenkirjoja odottaa lukemista... ei taideta paljon ulkoilla.

Vielä pieni lisäys  illansuussa... neljän tytön leikit sujuivat tosi hienosti, vaikka pihalle emme tässä pakkasessa juuri nokkaamme pistäneet.

Avainsanat: talvi

HILJAISTA ON

Perjantai 1.1.2016 klo 7:40

Olenkohan planeetan ainoa, joka herää uudenvuodenaamuna vapaaehtoisesti klo 6.07! Talliinkaan ei olis vielä kiirettä. On vaan hinku kuuntelemaan hiljaistakin hiljaisempaa aamua, tekemään tulet uuneihin, viedä jyviä lintulaudalle ja TOIVOTTAMAAN TEILLE OIKEIN ILOISTA, ELÄMÄNMAKUISTA VUOTTA 2016!

1.1.jpg

Ilonpilkahdukseksi tämmöinen vanhempi ikkunan takaa otettu valokuva "Varpunen" jouluaamuna...

Avainsanat: talvi, hiljaisuus

"MUKAMASTALVI"

Lauantai 28.2.2015 klo 8:26

Voi tätä märkää ja harmaata säätä. Täysi työ, että se pysyy poissa korvien välistä! En yritäkään saada mitään erikoista aikaiseksi. Kunhan vain arki sujuu turhista ärsyyntymättä, pienistä pilkahduksista ilonaiheet noukkien. Tämä helmikuu (jolloin aurinko on piilotellut itseään jo kauan) on sellaisten piiiitkien yöunien aikaa. Ne auttavat kummasti tunkeutumaan harmaan arjen läpi. Vähänkin jos aurinkoa näkyy, käännän nokkani sitä kohden imien kaiken irtoavan energian itseeni.

Luulen lapsillekin olevan ihan "terveellistä" omata kokemus aikuisesta, joka ei aina touhota ihan täysillä. Ajatushan antaa heidänkin mielikuvituksensa kehitellä ihan omia juttuja ilman hoitotädin mukamas hienoja ideoita. Yläkerran työpöydän ääressä on syntynyt hienoja tapahtumarikkaita ja värikkäitä piirustuksia, kun he ovat voineet uppoutua niihin kaikessa rauhassa. Lukemiselle on myös paljon aikaa... meneillään on satu Onnelista ja Annelista.

Työviikon päätteeksi perjantai-iltana lojun sohvalla kuunnellen Yle-areenasta viime keskiviikkoista Luonto-Suomen talvea. Suljen silmäni ja elän hetken siinä talvessa... en tuossa joka "lotisee" ikkunan takana!

Avainsanat: talvi

TALVILOMAVIIKKO

Lauantai 21.2.2015 klo 8:34

Hauska talvilomaviikko takana, vaikkei mitään lomaa ollutkaan: ) Ei minulla, eikä hoitolapsilla... vain koululaisilla, jotka tulivat mummolaan hauskuuttamaan näitä pienempiä. Alkuviikolla ahmittiin aurinkoa ja hevosteltiin. Maanantaina oli niin hyvä hankikanto, että "kaksvee" piipersi kanssani täyttämään kaikki tämän tontin lintujen ruokintapaikat unohtuen välillä pupun jälkiä seurailemaan.

21.2-15-121.2-15-2

Laskiaistiistaita vietettiin kolmen perhepäivähoitajan voimin. Mäenlaskun lisäksi lapset pääsivät ihan oikeaan rekikyytiin. Siis hevosella, eikä noilla iänikuisilla poneilla! Silloin kun olen itsekseni lasten kanssa, en voi isoa hevosta heidän riemukseen ottaa (vaikka meidän hevot ihan kilttejä ovatkin). Nyt kun oli kolme aikuista ja koululainen avustajana valjastimme Oivan kirkkoreen eteen ja kaikki pääsivät vuorollaan kyytiin. Pienimmät aikuisen kainalossa. Vielä herkuteltiin koululaisen leipomilla laskiaispullilla lämpöisen mehun kera tyytyväiset ilmeet kohti auringonpaistetta.

21.2-15-321.2-15-421.2-15-5

Keskiviikkona hiihtoratsastusta. Kylläpä oli taidot taas viimevuotisesta karttuneet. Sellainen pieni moka sattui itselleni, etten muistanut nuorimman olleen vielä kertaakaan ponin selässä. Sinne ilman varoitusta hänet nostettuani oli ilme onnellinen kuin vuoren valloittajalla... siispä ei hätää, menoksi vain.

21.2-15-6

21.2-15-7140.jpg

Loppuviikkoa kohti alkoivat ilmat harmaantua ja hoitotäti hiukan nuupahtaa, mutta onneksi oli taas yksi koululainen paikalla ja järjesti touhukkaita hetkiä pikkuväelle.

Perjantaina jo niin lämmintä ja märkää, että menetin toivoni luistinradan suhteen. Se taisi tänä talvena olla vain viikon verran luistelukäytössä, sen jälkeen kahluualtaana josta armotta komensin lapset pois.

21.2-15-8

Eilen kuulin hauskan uutisen... vaan en kerro : )

Avainsanat: talvi

Vanhemmat kirjoitukset »