PERINTEESTÄ POIKETEN

Lauantai 30.4.2016 klo 8:23

Perinteestä poiketen lasten vappuretki tehtiin ilman hevosta. Pienet eväät nallerepuissa lähdettiin märkään metsään. Tämä vapun ja valkovuokkojen aika johdattaa jutustelun taas kerran, kiitos Marjatta Kurenniemen, "metsän suloisimpaan paikkaan, Onnimanniin ja herkimmän kevään keijuun Valpuriin". Viisvee jo hiukan epäilevänä kuunteli minua, mutta kuitenkin tarkkaili sammaleen peittämiä kiviä, josko jostain niistä löytyisi ovi Onnimannin tupaan. Kolmeveetä tarina jännitti sen verran, että halusi pysytellä ihan lähellä... jos vaikka oikeasti tänne alkaa hiippailla jotain metsän pikkuväkeä.

Niin kuin aina lasten kanssa retkeillessä, oli nytkin kiire löytää hyvä eväspaikka. Kylläpä maistui ihan arkinen ruisleipä salaattia, juustoa ja kurkkua päällä... kuinka sen maku voikaan täällä metsässä olla niin paljon parempi kuin ruokapöydän ääressä.

30.4-1.JPG

30.4-2.JPG

30.4-3.JPG

30.4-4.JPG

Pihaan palatessa aloitimme vielä laittelemaan aitalankoja ponien laitumeen. Innokkaan auttamispuuskan jälkeen katseet aika pian kääntyivät kaihoisasti viimeyön sateen jälkiin... kaikki hiekkalelut vettä täynnä!

30.4-6.JPG

30.4-7.JPG

30.4-8.JPG

Siispä jatkoin laidunta itsekseni iltapäivällä ja sainkin uutta seuraa. KUKKO PERHANA, mistä ihmeestä se aina livistää! Tuo otus seuraa kuin koira minua. Eilen se pyrki jo keittiöön (liekö mieli pataan).

30-4-9.JPG

Oli ihana päivä... juuri sellainen herkimmän kevään hetki, minun vappuni.

Avainsanat: retkeily, sadut

LISÄÄ HEVOSTELUA "YLEISÖN" PYYNNÖSTÄ

Perjantai 15.4.2016 klo 16:58

Lähdimme "viisveen" kanssa oikeaan satumetsään... siltä se tuntui huhtikuisessa autereisessa hämyssään. Auringonsäteet luovat taianomaisen tunnelman puikkelehtiessaan oksiston läpi valaisemaan alastomia mustikan varpuja ja sammalikkoja. Tämä on se metsä, johon aina itsekin tilaisuuden tullen käännän hevosen turvan. En tiedä kuka metsän omistaa, mutta toivon sen pysyvän kauan tällaisena luonnontilaisena kaiken metsänväen ja ihmismielen reservaattina. Siinä ponia talutellessani ehdotin "viisveelle" jospa lähdettäis vähän tutkimusmatkalle polulle, jossa en itsekään ole vuosikausiin käynyt. Pian muistin miksi... olin johdattanut meidät kahden kallionypylän välissä olevaan hetteikköön... siis suomeksi sanottuna suossa oltiin! Luottavainen, varmajalkainen hepo ei häkeltynyt vaikka hiukan jo vatsakarvatkin kastuivat. Vastarannalla meitä molempia kaksijalkaisia alkoi jo naurattaa tämä polkuvalinta. Ratsastaja oli ainoa täysin kuiva kotiinpäin köpötellessä... minun saappaistani toinen vuotaa : )

15.4-1.JPG

15.4-2.JPG

15.4-3.JPG

Oota... se taitaa pissata...

Avainsanat: retkeily, ponistelua

HUH HELLETTÄ

Torstai 6.6.2013 klo 13:02

Viime viikon loppupuolella noukimme talteen luonnon antimia. Pojat keräsivät kuusenkerkkiä, joista keittelin siirappia. On kuulema hyvää flunssalääkettä sitten "räkäaikaan". Itse keräilin kesän ensimmäisen nokkoserän halkopinon päälle kuivumaan. Talven mittaan ripsuttelen hienonnettua nokkosta persiljan tapaan lähes joka ruokaan.

kuusekerkkia

Perjantaina oli 5-vuotiaalla päivänsankarilla lahjaksi lupaamani ratsastustunti. Olipa hän innokas ja oppivainen. Itseluottamus nousi huippuunsa kun tunnin lopussa tehtiin taitotemppuja ponin selässä. Kumpa useammin pystyisin antamaan näin jakamatonta huomiota jokaiselle lapselle.

autokakku

samulintunti3

samulintunti1

samulintunti2

Tämän viikon helteet ovat saaneet veden loiskumaan. Pumppasimme kumiveneen tuohon pihanurmelle ja täytimme sen kylmällä kaivovedellä. Aluksi lapset ihan säädyllisesti uittivat veneitä. Auringon sitä hiukan lämmitettyä altaassa jo kahlailtiin ja hetken päästä nakupelleinä melskattiin sydämen kyllyydestä. Ei kestänyt kauaa, kun likaista vettä oli jäljellä muutama sentti!

vesileikit1

vesileikit2

Ja sitten viikon kohokohtaan: Eilen tämän kunnan hoitotädit lapsineen tekivät retken Lahteen Launeen perhepuistoon. Jo linja-automatka oli suuri elämys tälle porukalle. Puistossa oli mukavasti touhua kaiken ikäisille piiperoille. Vedessä lutraaminen taisi sielläkin olla kivointa. Anu lapsineen oli mukana ja vaikka isoimmista (10-11v.) oli kovasti apua ylimääräisinä silmä- ja käsipareina, tuntui minusta, että vielä nukkumaan mennessä laskin lapsiani... onko varmasti kaikki tallessa.

laune6

laune1

laune4laune5

Avainsanat: syntymäpäivä, retkeily

NUOTIORETKELLÄ

Keskiviikko 9.1.2013 klo 19:30

Alkajaisiksi virittelemme tyttäreni kanssa kuudelle sisupussille sukset jalkaan (yksi makaa kotona vesirokossa). Sitten lähtee Anu etunenässä latua aukomaan ja kuin pienet ankanpoikaset seuraavat lapset perässä. Itse hiihdän eväsreppu selässä jonon viimeisenä valmiina nostelemaan kupsahtaneita  pystyyn. Vaan hienosti osaavat ja jaksavat pienimmätkin mennä läpsytellä. Hiihdämme pellolla pienen lenkin, vaikka ensimmäinen ilmoittaa jo 10 metrin jälkeen, että on hurjan kova nälkä. Oikaisen ladon taakse metsikköön viime talviselle nuotiopaikalle tulia tekemään. Pian siellä jo koko joukkue irroittelee suksiaan ja odottelee makkaranpaiston alkamista. Sehän se tärkeintä tässä retkessä onkin.

hiihtoretki1

hiihtoretki2

hiihtoretki3

hiihtoretki4

Vaatteet tervaksentuoksuisina kun hiihtelemme pihaan päin, mietin että tämä täytyy uusia kunhan yksi hiihtäjä paranee vesirokostaan.

hiihtoretki5

hiihtoretki6

Avainsanat: retkeily, talvi

LAMMASVAUVA

Tiistai 4.9.2012 klo 13:34

Aamulla kaikilla kiire lampolaan uutta tulokasta moikkaamaan. Ompas se suloinen... TERVETULOA VAUVALAMMAS!

lammasvauva2

... ja sitten metsään. Koko aamupäivän siellä taas  vietimme. Mukana oli tuhdit eväät, eikä ollut kiirettä kotiin. Saaliiksi metsämiehet ja -naiset saivat "angry birdsejä" sekä suppilovahveroita. Uskomattoman reipasta väkeä. Pienimmätkin piipersivät omin jaloin koko pitkän polun. 

retkella.jpg

Avainsanat: retkeily, eläimet

VETTÄ VALUEN

Maanantai 27.8.2012 klo 13:27

Ihania nämä syksyisen pehmeät auringonnousut. Mieli on vierkeä ilman mitään syytä...

auringonnousu2

Aamupäivän vietimme taas syksyn kirjavassa metsässä. Pienenä ripsutteluna alkanut sade kasteli meidät lopulta niin märiksi, ettei ollut enää kiirettä kotiin. Vettä valuvina pistelimme mättäältä marjoja suuhumme. Reippaita ja tottuneita metsänkävijöitä nämä lapset.

Mutta nyt kamppeet kuivumaan ja lämmintä kalasoppaa syömään... 

syksynvarit

Avainsanat: luonto, retkeily

METSÄSSÄ

Tiistai 21.8.2012 klo 16:52

Neljävuotias muisti viime retkestä, että pitää laittaa saappaat jalkaan... muuten voi nähdä käärmeitä!

kalliolle

Kanalan nurkalta lampsittiin pieni pätkä pihatietä. Muurahaiskeon ja ketunleipien jälkeen noustiin ryteikön kautta kalliolle. Vaikka silmät tarkkana etsimme kanttarelleja ja tatteja, ei niitä tällä kertaa löytynyt.

ketunleipia

Löytyi kuitenkin jotain paljon kummallisempaa... lasten kanssa kun lähtee metsään, lyövät tosi ja satu kättä keskenään.

Yksi heidän lempikirjoistaan on on Kastehelmi (Lindgren/Lindenbaum). Siinä ihmeellisestä taikasiemenestä kasvaa punapukuinen nukke ja uskokaa tai älkää, samanlaisen "nukenhatunalun" lapset huomasivat pilkottavan sammaleen seasta.nukenhatunalku

dscf0098.jpg

Kuiva kuusen juurakko oli kuin valtava hämähäkki. Isojen kuoppien äärellä pojat pohtivat, ovatko ne jättiläisen vai dinosauruksen jälkiä. Ovat kuulema dinosauruksen, sillä jättiläisiä ei ole olemassa. Löytyi myös paljon "angry birdsin" muotoisia marjoja, sinisiä ja punaisia!

metsamaja1

Sienikori tyhjänä suunnistimme pihaan päin. Vähäksi aikaa jäimme metsämajalle leikkimään ja syömään niitä punaisia "angry birdsejä".

Tämän sienettömän retken opetus oli, että KAVERIA EI JÄTETÄ. Joku on toista ketterämpi metsässä liikkuja, kuitenkin hitaimman ehdoilla mennään välillä pienimmän kadonneita saappaita yhdessä etsien.

puolukoita

Avainsanat: luonto, retkeily, sadut

TÄNÄÄN ON KAIKKI MENNYT METSÄÄN

Maanantai 6.8.2012 klo 18:16

Eväsreput selässä, marja-astiat ja sienikori matkassa kiivettiin kallion yli metsään. Ensimmäiset kanttarellit löytyivät heti polun alusta ja mustikoita oli ihan valtavasti.

kivella

Oi miten kivaa oli seurailla kiemuraisia polkuja, mutustella mustikoita ja kiipeillä kivillä. Pienin parkkeerasi itsensä mättäälle marjamuki kädessään,  mustikat menivät kuitenkin suoraan suuhun mukiin poikkeamatta.

saimimustikassa

Kotiin palattua lapset kuuntelivat tarkkaan Beskowin kertomusta metsätontun lapsista... mitä kaikkea väkeä metsässä voikaan lapsen silmin nähdä. 

Avainsanat: luonto, retkeily

VAPPUAJELULLA

Tiistai 1.5.2012 klo 20:22

retkelle.jpg

Pienimmät kiipeilevät jo innokkaina kärryillä, vaikka ponit rouskuttavat vielä aamuheiniään aidan takana. Olemme lähdössä perinteiselle Valpurin aaton "ponieväsretkelle" lähimetsään.vappuajelu

Eväskorissa on ihan arkista juustoleipää, mutta se maistuu kivellä istuen paljon paremmalta kuin ruokapöydässä. Perillä sitten vain syödään ja hypitään kivillä ja kannoilla ja taas syödään ja hypitään. Metsän rauha ja hiljaisuus on kadonnut aika kauas. Kylläpä on mukavaa. Aivan liian pian pitää kääntää ponien turvat kohti kotia... oikea ruoka odottaa.

Koulutytöt poimivat kevään ensimmäiset valkovuokot.dscf0094.jpg

Avainsanat: retkeily, vappu