"VIISVEEN" PIPARIMÖKKI

Maanantai 4.12.2017 klo 13:47

On se ainakin makee!

PC040008.JPG

PC040013.JPGPC040010.JPG

Avainsanat: joulu, piparkakut

EKAT PIPARIT

Lauantai 2.12.2017 klo 18:41

Perjantain odotettu piparipäivä. Vaikka iloisina ja innokkaina aloitellaan, toistuu sama aikuisen näkökulmasta hupaisa kaava vuodesta toiseen: Alussa piparkakkuja syntyy nopeaan tahtiin, sillä kaikki muotit on tietysti kokeiltava. Sitten pikkuhiljaa, mitä enemmän taikinaa (salaa) syödään, tahti hidastuu. Pian jo kuuluu huokauksiakin ja ensimmäiset "mä en jaksa enää" (tarkoittaneeko leipoa vai syödä taikinaa). Viimeisiä painellessa on osalla jo hiukan äglö olo. Ne piparit, jotka ehtivät uuniin asti, lähtevät kotiin mukaan. Aina niitä ei ole kovin paljoa: )

PC010010.JPGPC010011.JPG

Lapsenlapsi (8v.) ja hoitolapsi (5v.) leipoivat osat piparimökkeihin. Koristelu ja kokoaminen jää ensi viikolle.

Avainsanat: joulu, piparkakut

LISÄÄ PIPAREITA

Sunnuntai 4.12.2016 klo 20:23

Ja piparipuuhat jatkuu. Tällä kertaa leipureina yökylään saapuneet lapsenlapset. Hevoshommien jälkeen kun kolme tyttöä laittaa hösseliksi, valmistuu yhdessä illassa piparimökit heille itselleen, heidän serkulleen ja pikkuserkuilleen.

4.12-1.JPG

Siinä uunin lämmössä, piparintuoksun leijaillessa pihalle asti mummo aivan herkistyy kuunnellessaan heidän pianosäestyksellä esittämiään joululauluja... just niitä, jotka meinaa saada kyynelen silmäkulmaan jo ilman että on omat "pikkurakkaat" laulamassa. Melkeimpä alkaa harmittamaan, etten itse osaa, en laulaa enkä soittaa. No... kuka käski aikanaan oman pianotunnin lähestyessä hilpaista Naantalin kallioille leikkimään. En muka muistanut. Silloin soiton opetus oli niin tiukkapipoista, että tunsin palmikoissani huonosti harjoitellut pianoläksyt. Tarina kertoo, että myös oma isäni "hävisi" Hangon satamaan pianotunnin lähestyessä : ) Toista se on tämä nuori polvi. Kannustavan opettajan ansiosta on koko tyttötrio oikein innokkaita ja taitavia.

4.JPG

6.JPG

Tänään tuli loputkin "meidän porukasta" syömään ja nuorin lapsenlapsi hämmentämään vipinällään auvoista tunnelmaa : )

Avainsanat: piparkakut, lastenlapset

"VÄÄNTÖÄ" VIIKON VARRELTA

Lauantai 3.12.2016 klo 9:17

Maisema ei olekaan loppunut taivaanrantaan, vaan kirkas tähtitaivas kaareutuu kaiken yli. Nouseva aurinko värittää kultasiveltimellään aamupilven reunat. Iltaisin se laskeutuessaan punaa koko läntisen taivaan. Kahden kirkkauden väliin asettuu pienten ja isojen joulun odottajien arki. Usein kiivas malttamattomuus täyttää päivät, toisinaan odotus on leppoista kuin tyynen nollakelin lumisade.

Viikon suurista "teemoista" suurin on ollut käytöskoulu! Viime päivinä olen kuin haukka vaaninut jokaista repliikkiä, joka toiselle sanotaan ja armottomasti puuttunut jokaiseen vähänkin ilkeyspainotteiseen sanaan. Lapset ovat joutuneet miettimään, miltä itse tuntuu kuunnella moista jäynää. Olen ollut niin tiukkana, että itseäkin ällöttää! Perjantaina sitten pystyin jo havahduttamaan heidät huomaamaan, kuinka kivaa on olla hyvä kaveri. Jokainen tarvitsee hyviä kavereita ja jokaisesta on hyväksi kaveriksi. Kaikki pidämme itsestään selvänä, että pahat teot ovat kiellettyjä... sama koskee pahoja sanoja. Aikuisten elämässä kun on niin, että vaikka ei omistaisi mitään muuta kuin hyvät käytöstavat, omistaa jo paljon. Sen pohjalle rakentuu oikeastaan kaikki muu.

3.12-1.JPG

No niin... paasasimpas! Nyt iloisempiin aiheisiin. On meillä kivaakin ollut. Joulukalenterin ensimmäiset luukut avattu, eikä ketään harmittanut suklaan puuttuminen. Se vanha lorukalenteri on edelleen arvossaan. Ulkoleikeissä on viihdytty kodan liepeillä ja paljaaksi hioutuneessa liukumäessä sekä vielä ponipuuhissa. Lintujen ruokinnat on käyty yhdessä täyttämässä pieniä jälkiä niiden alla arvuutellen. Piparien kera viikko sai oikein iloisen päätöksen : )

3.12-5.JPG3.12-7.JPG

3.12-4.JPG3.12-3.JPG

Avainsanat: piparkakut, jutustelua

PIPARIPÄIVÄT

Torstai 10.12.2015 klo 13:27

Tällä viikolla leivottu hoitolasten kanssa pipareita. Ihan sopivan nuhruisia päiviä siihen hommaan...

Viisivuotiaat tekivät ikiomat mökit. Hämmästyttävän vähän he tarvitsivat siinä apuani. Pienten on kätevintä tehdä pieniä loivakattoisia mökkejä. Niiden osat on helpompi siirtää pöydältä uunipellille muotonsa säilyttäneinä. Loiva katto on helppo "liimata" ilman että se lähtee valumaan. Tuohon koristeluun ja kokoamiseen tein aikas paksun töhnän munanvalkuaisesta ja tomusokerista. Kaupan vastaavista ei ole mihinkään! Pursottimena on vahva muovipussi paras... töhjö pussiin ja tiukkaan solmuun ennen kuin leikataan pieni pala kulmasta pois.

10.12-8.JPG

Parasta tekemisen ilo, piparin tuoksu ja voi miten hyvää on jo ihan ennen paistamistakin: )

10.12-2.JPG10.12-3.JPG

10.12-1.JPG10.12-5.JPG10.12-6.JPG

Avainsanat: piparkakut

PIPAREITA JA RIPAUS VAKAVUUTTA

Maanantai 7.12.2015 klo 13:50

Aamutalliin lähtiessä yllätti huikaisevan kirkas tähtitaivas. Kiva kun tuulet ja vesisateet antoivat jatkumoonsa tämmöisen pienen "mainospalan" mitä voisi edes toivoa tulevilta viikoilta... jos vaikka joululahjaksi saataisiin kirkkaita säitä lumen kera : )

Viikonloppu meni vallan pipariksi. Niitä oli kaikki Anun "Ässät" leipomassa. Pienin tytöistä teki mökin myös uudelle vauvalle. Vuosi vuodelta luomuksista tulee aina vain hienompia ja mattoon pliiskautuu aina vain vähemmän taikinaa. Jauhonpöllyäkin riittää enää yhdestä huoneesta imuroitavaksi. Kehitystä siis tapahtuu joka saralla. Tällä viikolla homma uusitaan hoitolasten kanssa.

7.12-3.JPG

7.12-2.JPG

Itsenäisyyspäivän lounaalla meitä oli taas hiukan isompi porukka. Vanhimmille tytöille olen jo rohjennut tästä juhlapäivästä ottaa sen vakavammankin puolen esille. Tiedän, että he ovat historiasta kiinnostuneita ja isoisien kautta heillä on karjalaiset sukujuuret. Evakkojen kohtalosta siis käytiin ihan syvällinen keskustelu ja kuinka ollakkaan, tässä eläimellisessä perheessä juttu rönsyili sodan aikaisiin hevosottoihin. Kuinka voitiin joltakin viedä se mieluisin hepo maanpuolustukseen. Kurja kohtalo... luopua kodistaan ja vielä tuiki tärkeästä työhevosesta. He hämmästelivät, kuinka pikainen se lähtö monilla kohti tuntematonta oli. Pähkittiin myös, jos elettäisiin nyt sitä aikaa, niin mistä omista hevosista joutuisimme luopumaan. No Oivasta ja Elsasta oli yhteinen päätelmä. Ponit aiheuttaisivat puolustusvoimille pelkkiä ongelmia : ) ja Kerttu on tiine.

7.12-4.JPG

7.12-7.JPG

PC060026.JPG

Illalla kynttilät ikkunoille ja litimärkä lippu sisälle.

7.12-5.JPG

Avainsanat: piparkakut, lastenlapset

ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Lauantai 6.12.2014 klo 20:47

Kuudes "luukku" ja hiljainen, juhlava tunnelma aamusta alkain. Räntäsateessa nostan lipun, hoitelen elukat ja muut aamutoimet. Kohta hipsii yläkerrasta pienin yövieras seurakseni. Puuron hautuessa herätellään isosiskot, että päästään pian piparimökkejä koristelemaan.

6.12-14-2

6.12-14-3

Siinä ne nyt ovat valmiina puuhellan päällä kuivumassa ja kaikkien ihailtavina ennen itsenäisyyspäivän ruokailua.

063.jpg

Eikös ole niin, että ne ovat omat ajatuksemme, jotka tekevät päivästä juhlan. Pienet ulkonaiset puitteet vain mausteena.

Mukava "lökö" päivä Olli seurassamme, kääntyy iltaan. Haen märän lipun pihalta ja sytytän kynttlät ikkunalle.

Avainsanat: joulukalenteri, piparkakut

"HAMMASPEIKON UNELMAT"

Keskiviikko 3.12.2014 klo 21:13

Tämä kolmas "luukku" tuntuu kovin tahmealta. Syykin selviää, sillä lapset loihtivat tomusokerikuorrutteella eilen paistetuista pipareista ihania "hammaspeikon unelmia".

3.12-14

Laitan mössön pakastepussiin, jonka solmin niin pieneksi, ettei siihen jää paljoa ilmatilaa. Sitten saksilla pieni pala kulmasta pois. On helppo lastenkin pursotella.

Avainsanat: joulukalenteri, piparkakut

PIPAREITA KERRAKSEEN

Sunnuntai 15.12.2013 klo 10:44

Nuorin lapsenlapsi yökylässä. Aamutallin jälkeen yhdessä käkätämme yle areenan ääressä Late Lampaalle (mummon mielestä lähes parasta mitä tv tarjoaa). Eilen tämä 4 vuotias neitokainen leipoi oman piparkakkumökin ja haluaa sen tänne näytille.

sylvinpip1

sylvinpip4

sylvinpip3

Tässä myös parin viikon takaiset isosiskojen luomukset.

assienpip3

assienpip2

assienpip1

Avainsanat: piparkakut

PIPARKAKKUKIRKKO

Sunnuntai 15.12.2013 klo 8:54

pkk1

Tämmöisen väsäsin tulevalle joululle tunnelmaa ja tuoksua antamaan. Kellotapuli hiukan vinksottaa takaviistoon ja porstua oikealle, sillä arkkitehdin vikaa minussa ei ole hitustakaan. Pystyssähän tuo kuitenkin näyttää pysyvän.

pkk4

Ohjeita olen huono antamaan, mutta tässä muutama vinkki:

-Kaavat piirsin ruutupaperille, niin jotenkuten tuli oikeat mittasuhteet. Toivottavasti niistä saa rasvatahroista huolimatta selvää.

018.jpg

pkk7

-Pellille nostettuani varmistin vielä, että osat ovat kaavojen muotoiset.

-Koristelin seinät valmiiksi ennen kokoamista. Ikkunalasit on liivatelehdistä. Ne laitoin pitkillä piparkakkupötkylöillä kiinni seinien sisäpuolelle. Tomusokerimassa ei saa ottaa kiinni liivatteeseen. Se lähtee helpolla käpristelemään.

pkk2

pkk3

-Kellotapulin kokosin ensin pieniksi mökeiksi, jotka sitten liimasin päällekkäin. Olisi pitänyt antaa kuivua hiukan paremmin ennen kokoamista, niin ei näyttäisi tuollaiselta Pisan tornilta.

-Koristeluun ja kokoamiseen on itse tehty "töhjö" parasta. Kaupan vastaavat ovat liian juoksevia, eikä niitä voi käyttää liimana. Yhteen kananmunan valkuaiseen menee reilu 200g tomusokeria. Jos näyttää liian paksulta, voi ohentaa varovasti tippa kerrallaan vettä lisäämällä. Pursottimena on mielestäni pieni vahva muovipussi paras. "Töhjö" pussiin, pieni reikä toiseen kulmaan ja yläpää solmuun, niin ei tursua väärästä päästä ulos.

-Pihamaa on lähes uunipellin kokoinen. Siihen käytin jämätaikinat, mitä on lasten leipomuksista jäänyt.

-Vielä ohut lumihuntu siivilän läpi sirotellusta tomusokerista.

pkk5

Avainsanat: piparkakut

IHANA ADVENTIN AIKA

Perjantai 29.11.2013 klo 21:10

Adventin aikaan ilmassa leijuu sadun ja toden harmonia. Sitä on vaikea kuvailla, mutta se on jotain taianomaista, joka peittää alleen arjen ja synkkyyden, piilottaa hetkeksi elämän nurjanpuolen. Itselleni on tullut tavaksi ensimmäisenä adventtisunnuntaina etsiä piirongin laatikosta Jakaranda-yhtyeen 20 vuotta vanha kasetti Lapsi ja tähti. Vaikka yhtä vanha kasettinauhuri sanoo joka kierroksella KRAAH... KRAAH... KRAAH, minun tunnelmaani se ei pilaa. Anna-Mari Kaskisen sanoitukset helisevät korvaani aina yhtä herkkinä.  

           29.11-13-2

29.11-13-1

Lapset leipoivat iloisina jauhot pölisten tänään piparkakkuja. Hiukan kierrokset nousivat niitä paistaessani ja heidän maistiaisia odottaessaan.

29.11-13-3

Myös joulukalenterin (sen vanhan tulitikkulaatikoista tehdyn lorukalenterin), etsin kätköistäni maanantaita odottamaan.

Avainsanat: joulu, piparkakut

LISÄÄ PIPAREITA

Maanantai 10.12.2012 klo 16:39

Itsenäisyyspäivän aattona tulivat lapsenlapset piparkakkumökkejä leipomaan ja tuunaamaan.

Tässä 9- ja 10-vuotiaiden taidonnäytteet. Siinä on kuulema mummon mökki ja talli nykyisine ja edesmenneine hevosineen. Näkyypä siellä röhkivän omassa aitauksessaan Impi-possummekin.

siisanninpiparim.

Avainsanat: piparkakut

PIPARKAKKUHEVONEN

Sunnuntai 2.12.2012 klo 19:33

Tässä taas yksi piparimalli. Näitä heposia on aika nopsa tehdä vaikka lahjaksi. Hevosella on mittaa n.15cm. 

piparihevon1

piparihev2

pipariposs

Nuo possut odottavat joulukuuseen ripustamista. Ne ovat muisto omasta lapsuudesta, jolloin mummoni tuolla samalla muotilla niitä teki.

Avainsanat: piparkakut

MYRSKYÄÄ, PÄIVÄ MENI PIPARIKSI

Perjantai 30.11.2012 klo 14:13

Ulkona myrskyää. Äidit ja isät yrittävät urheasti selvitä työpaikoilleen ja vielä takaisinkin. Päivän aikana tuuli vain yltyy. Lumi viuhuu vaakasuoraan ja vauhdilla ikkunoiden ohi. 

pipari2

pipari1

Vaan meilläpä tuoksuu piparkakut ja kynttilät loistavat. Yritän loihtia lämmintä pikkujoulun tunnelmaa tupaan. Teen tulen leivinuuniin ja nostan piparitaikinan pöytään. Aamupäivä kuluu mukavasti leivontapuuhissa. Ensimmäisten maistiaisten jälkeen alkaa into hiukan hiipua ja kierrokset nousta. Onnistun kuitenkin hulinan keskellä paistamaan kaikki piparit pellillistäkään polttamatta.

pipari3

Ruuaksi syötiin joulupuuro... nyt kuuluu yläkerran siskonpetiltä tasainen tuhina : )

saimikeinuh

Avainsanat: piparkakut

PIPARI-INNOSTUS

Maanantai 26.11.2012 klo 21:13

En malta enää adventtiin asti odottaa, piparipuuhat alkakoon!

pipar1

Väsäsin viikonloppuna tällaisen rekihevosen. Laitan kaavat ja hiukan vinkkiä tähän.

pipar2

Kannattaa valita sellainen taikinaohje, jossa on kananmunaa hiukan enemmän. Näin osista tulee riittävän vahvoja. Myös ohjeen soodamäärää voi vähentää, ei pullahda hevonen liikaa uunissa. Tuo "töhjö", jolla koristelen sisältää yhteen munan valkuaiseen sekoitettuna lähes 1/2 pakettia (250g) tomusokeria. Jos on liian paksua, voi vettä lisätä varovasti tippa kerrallaan. Vahva muovipussi on hyvä pursotin. "Töhjö" pussiin ja kulmasta leikataan pienen pieni pala pois ja yläpää solmuun, ettei tursua sieltä ulos.

pipar3

pipar4

pipar5

pipar6

pipar7

pipar8

Loppiaisena näille hevosilleni on sitten käynyt hiukan huonosti. Tämä kuva on muutaman vuoden takaa. 

Avainsanat: piparkakut