MUMMOSTA MUKAVAA...

Tiistai 22.1.2019 klo 7:50

... kun kaikki lastenlapset yökyläilivät viikonloppuna. Hyvin nukuimme yläkerran siskonpedissä, vaikka joku siellä jossain vaiheessa yötä asettui poikittain.

Aurinko ja tuore lumi tekivät sunnuntaiaamupäivästä satumaisen kauniin. Pienimmät hiihtivät ja isommat auttoivat minua, jota edelleen hiukan  rikkinäinen käsi vaivaa. Vanhin hoiti hevoset ja tallihommat, seuraava teki lumityöt ja kolasi polut vielä tarhoille asti. Lisäksi hän opetti pikkusiskoa pizzan teossa. Tämä pikkusisko taas innosti pieniä hiihtämään... ja minä onnellisena vain katselin tätä kaikkea.

P1200102.JPG

P1200091.JPG

P1200086.JPG

P1200103.JPG

P1200109.JPG

Illalla kun talo hiljeni, hipsin pihalle kuutamoa ja lumen paljoutta ihastelemaan. Vaikka vanha kamerani alkaa olla ihan onneton, räpsin kuvia niin paljon kuin akkua riitti. Tuolta pellolta kun katson kotiani, havahdun kuinka hurjasti tykkään tuosta metsän reunan punaisesta, hiukan ränsistyneestä ja vetoisasta mökistäni. Vaikka se kylmimmillä ilmoilla teettää ylimääräistä työtä, on se turvapaikkani turhalta melskeeltä. Toivottavasti se on sellainen myös lapsille... niin omille kuin vieraille.

P1200019.JPG

P1200028.JPG

P1200015.JPG

Tänä aamuna pakkasta -27 astetta... pian tuli uuniin ja oman pesän lämmöstä nautiskelemaan. Hevoset saavat jäädä sisälle heiniään rouskuttelemaan ja me lasten kanssa taidamme viettää lautapelipäivää: )

Avainsanat: lastenlapset

HUHHUIJAA...

Maanantai 22.10.2018 klo 13:24

... viikonloppuna kaksi nuorinta lapsenlasta yökylässä ja vauhtia kyllä riitti. Huomattavasti helpommin sujuu päivä 4-5 hoitolapsen kuin näiden kahden "Duracellin" kanssa. Onneksi maanantaina on työpäivä ja saa taas levätä : ) Hauskaahan toki oli... lauantaina tehtiin pieni ponieväsretki ja sunnuntaina leivottiin ensimmäiset yhteiset korvapuustit.

PA200081.JPG

PA200092.JPG

PA200097.JPG

PA200103.JPG

PA200115.JPG

Eväät syötiin tonttupenkillä aika pian pihasta lähdettyä. Tontuille tarjottiin myös rusinoita.

PA200174.JPG

Tässä katsellaan Horse showta. Oooooh... kuului kaksveen suusta joka esteen jälkeen.

PA210202.JPG

PA210198-3.jpg

Aamukahvin aikaan mummolassa pääsee osalliseksi kaikenlaisista pikku paheista.

PA210214.JPG

PA210219-2.jpg

Ja tässä ne korvapuustit työn alla. Täytteenä sokeria, kanelia, rusinoita ja mahdollisesti räkää...

Avainsanat: Lastenlapset

EKAT KISAT

Lauantai 29.7.2017 klo 23:52

Melkein "kahdeksanveen" ensimmäinen estekisa poninsa kanssa. Tämä on sellainen pienimmille tarkoitettu puomiluokka, jossa avustaja on sallittu. Niinpä lapsen äiti "laukkasi" vierellä mukana: ) Iloinen päivä vaikka ruusuke ehti jo hävitä... onneksi löytyi mummolan pihasta sahapukin päältä.

P7290044.JPGP7290059.JPG

Avainsanat: lastenlapset

YÖKYLÄSSÄ

Maanantai 24.7.2017 klo 8:43

"Hiukanvaillekaksvee" jäi lauantaina mummolaan yökylään. Reippaasti ikkunasta vanhemmilleen vilkuttaen alkoi mummon ketteryyden, nopeuden ja aistien valppauden testaus. Vaikka olenkin lomalla ja viikonpäivät alkavat unohtua saan ihmeen nopsasti "antennit ja tutkat" taas toimimaan.

Illansuun tumma pilvirintama saa meidät viihtymään sisäpuuhissa. Hetken päästä alkaa sellainen ropina, että lapsikin pysähtyy kummastelemaan. Idän taivas on pimeä, mutta lännen suunnalta aurinko vielä hetken paistaa kirkkaana. Kontrasti on melkoinen.

36.JPG31.JPG

40.JPG

41.JPG

59.JPG

Kaatosateen ja hevoshommien jälkeen illan uudestaan kirkastuessa lähdemme pienet kupit käsissä mustikkatilannetta katsomaan... ja onhan niitä: ) Aurinko kimmeltää kauniisti kosteassa varvikossa ja hämähäkinseiteillä. Kotimatkalla lätäköiden vesi roiskuu pienen miehen saappaiden läiskiessä tarmokkaasti tasajalkaa pienimmissäkin lampareissa. Ihmeesti marjamuki pysyy käsissä juurikaan kallistumatta, kunnes hän keksii nakata marjat yksi kerrallaan lätäkköön... vain mummon mustikat kulkeutuvat kotiin asti kesän ensimmäiseen marjamaitoon.

P7230025.JPGP7230029.JPG

Onneksi olen aamuvirkku, sillä klo 6.04 kuuluu vierestäni muumipeiton alta kuin kukon kiekaisu ilmoittaen uuden vauhdikkaan päivän alkamisesta. Toisella kahvikuppi, toisella muumipappa mukana siirryttään piharapuille istuskelemaan nokat kohti kasteista, apilantuoksuista uutta päivää...

Avainsanat: lastenlapset

LUOPUMISTA TÄMÄKIN

Tiistai 20.6.2017 klo 8:14

                 rippik-1.jpg

Sitten iloisempiin juhliin. Lauantaina vietettiin vanhimman lapsenlapsen rippijuhlaa. Eräänlaista luopumista tämäkin kun lapsuuden aika päättyy ja "pieni" lähtee lentoon omilla siivillään. Vastuu ajatuksista, sanoista ja teoista jää omille harteille. Kumpa niiden kuorma olisi läpi elämän kohtuullinen kantaa. Runoilija Anja Porion sanoin... lähde lentoon pieneni, Jumala siunatkoon sinua lapseni...

rippik-2.jpg

Arkielämässä täällä ponihommat jatkuvat. Kaikki lapset ovat saaneet oman hevosteluhetken. Pienimmät kävivät eväsretkellä, isommille järjestyi ihka oikea ratsastustunti. Yhtä tärkeää kuin hevonen, on päästä osalliseksi jakamattomasta huomiosta... tuo aikuinen on tuossa ihan MINUA varten.

20.6-2.JPG20.6-3.JPG20.6-4.JPG20.6-5.JPG

Avainsanat: lastenlapset

PUROLLA JA MUUALLA

Keskiviikko 5.4.2017 klo 20:41

Aloitetaampa viikonlopusta. Silloin oli liuta lastenlapsia mummolassa, isommat hevosia liikuttamassa ja pienin mummoa "liikuttamassa". Hauskaa oli, mutta myönnettävä että sunnuntai-iltana oli "takki melkoisen tyhjä".

1.4-4.JPG

1.4-3.JPG

1.4....JPG

1.4-2.JPG

5.4-1.JPG

5.4-2.JPG

4.5.4.JPG

4.5-3.JPG

Tuntuu kuin nuo kauan alhaalla roikkuvat pilvet painaisivat jo hartioilla. Kovin vähän on auringolle annettu tilaa kevättaivaalla. Siitä huolimatta huhtikuisen aamun ensimmäinen tervehtijä on mustarastas. On sää mikä hyvänsä, se lupaa pihakuusen latvasta lurittaen että kyllä tämä iloksi muuttuu... iloksi muuttuu...

4.5-5.JPG

5.4-3.JPG

Lasten kanssa päivät kuluvat vanhan kaavan mukaan. Siis häärätään ihan oikeita töitä, kärrätään uutta hiekkaa laatikkoon, tongitaan siellä kuin myyrät, hiukan hevostellaan ja kuleksitaan metsässä. Tänään seurattiin puron vartta hiukan pidemmälle ja jäätiin katselemaan sen intouduttua pärskymään kuin oikea koski. Tänne tullaan varmasti uudelleen kiikarit ja isot eväät mukana! Väsyneinä viimein pihaan raahustettuamme viserteli peippo vallan iloisena koivun oksalla, jospa se tarttuisi...

... ja Seilin sääkset ovat palanneet!

Avainsanat: luonto, kevät, lastenlapset

JOULUNALUSAJATUKSIA

Sunnuntai 11.12.2016 klo 9:33

Viikko taas sellaista hutinaa, etten ole kirjoittamaan muka ehtinyt... mutta tässäpä kooste.

Itsenäisyyspäivää vietetään perinteisen juhlavasti lapset ja lastenlapset ruokavieraina. Heidän lähdettyään hoitelen iltatallin ja sisälle lampsiessa kääntyy katse kohti tähtitaivasta. Suureneva kuu hiukan himmentää loistetta, mutta silti se kaareutuu niin rauhoittavana tämän 99 vuotiaan maan ylle. Puolen suomen katsellessa linnan juhlia, tallustelen pellolle ja heittäydyn pilkkihaalarissa selälleni ihailemaan yläpuolella avautuvaa syvyyttä joka siirtyy ajatuksiin asti. Tästähän ei ole kiire mihinkään... ihmeellinen tunne miten aika pysähtyy. Voi kun omistaisin talvilämpimän makuupussin, voisin nukkua pakkashangella. Raahaisinkohan ladosta vanhan hetekan tänne pellolle : ) Tällaista extrimiä tuskin voi kaupungissa harrastaa. Siellä kun on liikaa valosaastetta ja luultavasti aika pian pari ambulanssia paikalla. Aikani makoilen, sitten sisälle ja kynttilät ikkunalle.

11.12-1.JPG

11.12-2.JPG

Seuraavana päivänä joulukalenteria lainatakseni "arkimaailmassa" lasten leikit sujuvat mukavan leppoisissa merkeissä. "Mä piirsin vahoingossa rinssin, tästä piti tulla Ropiini... se laulaa." sanoo kolmevee ja piirtää lisää Ropiineita.

11.12-3.JPG

11.12-4.JPG

Torstai-iltana lehtimyyjä saa nauramaan. Maaseudun Tulevaisuuden tilaus päättyy vuodenvaihteeseen ja ainahan nuo myyjät soittelevat hiukan aikaisemmin. Olen hiukan ärtynyt, kun kehtaa näin myöhään soitella. Siinä sitten ääneen harmittelen, että ihan hyvä lehti, mutta en oikein ehdi lukemaan. Vain perjantain numero tulee hiukan tarkemmin syynättyä, muut menee poltettavaksi pienen selailun jälkeen. No tämäpä ei myyjää lannista, vaan iloisen toiveikas ääni vastaa: "Niin... aatelkaas rouva... tää on niitä harvoja lehtiä kun enää saunanpesässä palaa!" No... jatkan tilausta, vaikka onhan tuo vähän kallista sytykettä.

Loppuviikolla aamupimeässä pihakeinussa kahvia ryystäessä mietin joululahjoja. Kaikkea tavaraa kun on koko maailma (ja luonto) jo pullollaan. On paljon ihmisiä, joita sen määrä vain ahdistaa. Se mitä tämän sekavan ajan ihmiset oikeasti haluavat antaa ja saada, ei ehkä olekaan rahalla ostettavissa. Aitoa auttamista, ymmärrystä, myötätuntoa... jotenkin aavistelen, että tavaran ylivalta on pikkuhiljaa menettämässä otettaan. Se on jo havaittavissa nuoremmissa ikäluokissa. Kai me vanhat tullaan jälkijunassa tässäkin asiassa.

JA TÄNÄ AAMUNA SAIN ETUKÄTEISJOULULAHJAN (joka ei ole rahalla ostettavissa)... VIIDENNEN LAPSENLAPSEN... PIENEN TYTÖN : )

Avainsanat: joulu, jutustelua, lastenlapset

LISÄÄ PIPAREITA

Sunnuntai 4.12.2016 klo 20:23

Ja piparipuuhat jatkuu. Tällä kertaa leipureina yökylään saapuneet lapsenlapset. Hevoshommien jälkeen kun kolme tyttöä laittaa hösseliksi, valmistuu yhdessä illassa piparimökit heille itselleen, heidän serkulleen ja pikkuserkuilleen.

4.12-1.JPG

Siinä uunin lämmössä, piparintuoksun leijaillessa pihalle asti mummo aivan herkistyy kuunnellessaan heidän pianosäestyksellä esittämiään joululauluja... just niitä, jotka meinaa saada kyynelen silmäkulmaan jo ilman että on omat "pikkurakkaat" laulamassa. Melkeimpä alkaa harmittamaan, etten itse osaa, en laulaa enkä soittaa. No... kuka käski aikanaan oman pianotunnin lähestyessä hilpaista Naantalin kallioille leikkimään. En muka muistanut. Silloin soiton opetus oli niin tiukkapipoista, että tunsin palmikoissani huonosti harjoitellut pianoläksyt. Tarina kertoo, että myös oma isäni "hävisi" Hangon satamaan pianotunnin lähestyessä : ) Toista se on tämä nuori polvi. Kannustavan opettajan ansiosta on koko tyttötrio oikein innokkaita ja taitavia.

4.JPG

6.JPG

Tänään tuli loputkin "meidän porukasta" syömään ja nuorin lapsenlapsi hämmentämään vipinällään auvoista tunnelmaa : )

Avainsanat: piparkakut, lastenlapset

KUUSVEEN KANSSA

Tiistai 7.6.2016 klo 7:54

Viikonloppuna kylmenevästä säästä huolimatta lököiltiin "kuusveen" kanssa mökillä. Saunottiin, uitiin, retkeiltiin eväiden, vauvanuken ja unipupun kera lähisaaressa ja luettiin satuja... niin ja syötiin karkkia : )

7.6-7.JPG

7.6-9.JPG7.6-11.JPG7.6-8.JPG7.6-6.JPG

Avainsanat: lastenlapset

VIIKON VARRELTA

Perjantai 13.5.2016 klo 20:22

Viikko on taas mennä puuskutettu sellaista vauhtia, ettei ajatukset meinaa perässä pysyä eikä sanoiksi taipua. Siispä en yritäkään. Tässä kuitenkin (huonolaatuinen) lyhyt kuvakertomus ):

13.5-1.JPG

13.5-2.JPG

Äitienpäivän pikkuvieras otti tuntumaa poniin. Kuinkahan tässä kuuluu olla... 

P5110020.JPG

13.5-3.JPG13.5-5.JPG

14.5-6.JPG

Alkuviikolla nautiskeltiin ihanasta kesän lämmöstä, kunnes hyytävä pohjoistuuli muistutti, etteihän sitä olla edes puolivälissä toukokuuta. Mitä vain on säiden suhteen odotettavissa.

Keskiviikkona tuleva hoitolapsi käväisi tutustumassa meihin. Hänelle uusi hoitotäti on niin peljättävä ilmestys, ettei parane edes silmiin katsoa. Piilosta vaalean otsatukan alta oli turvallista tähyillä ympäristöä. Onnekseni parvi avuliaita tyttöjä ymmärsi minun olevan hiukan pulassa ja kädestä kiinni pitäen he esittelivät pihan eläimiä "kaksveelle"..

13.5-6.JPG

14.5-5.JPG

13.4-7.JPG

14.5-3.JPG

Isommat lapsenlapset ovat tunnollisesti hoitaneet hevostelunsa. Tytöistä nuorimmalle (6v) mummo tosin "kimmahti" ihan kunnolla, ennen kuin touhu muuttui asialliseksi. Hän on sinnikäs ja osaava poninsa kanssa, mutta toisinaan oma ego tekee toimista hiukan haastavia. Vielä tämä mummonilkimys melkeimpä pakotti hänet luokseen yökylään käytöstapoja kertaamaan... ja saatiinhan siinä sovintokin aikaiseksi.

14.5-1.JPG

14.5-2.JPG

13.4-8.JPG

Oivapa onkin vitsikkäällä tuullella.

Avainsanat: lastenlapset

ÖÖ... VEROILMOITUS...

Sunnuntai 3.4.2016 klo 21:06

Mottoni veroilmoituksen suhteen vuodesta toiseen: Älä tee tänään, jos voit siirtää huomiseen. Tänä sunnuntaina olisi kyllä ollut sopivan ankea ilma moiseen nyhertämiseen, mutta kun "kuusvee" lapsenlapsi soitti aamulla ja pyysi mummoa uintikaveriksi, ei ollut vaikeaa valita. Hyvillä mielin lähdimme. Uimahallin näin pyhäaamuna pullistellessa vauvauimareita, tuli vanhat ihanat muistot elävänä mieleen kun siellä omaa vauvaa kauan sitten uittelin. Nyt tuo entinen vauva jo uittaa omaansa. "Kuusvee" tyttö teki jälleen uuden oman ennätyksensä niin uintimatkassa kuin -tekniikassa. Sen verran vaativa olen, että leikin ohella harjoitellaan hiukan ihan oikeastikin.

Niin, se veroilmoitus... ehtiihän tuon...

Avainsanat: lastenlapset

MUMMOILUA JA MUUTA...

Torstai 17.3.2016 klo 9:21

Mummoilua koko viikonloppu. Nyt kun olen muutaman päivän huilannut, noukin talteen vielä joitakin helmiä. On ihanaa katsella serkusten sopuisaa touhuilua. Yksi tykkää hoitaa vauvaa, toinen hevosia, kolmas viihtyy liki mummoa, neljäs on se vauva joka innoissaan hihkuu ja pureksii nyrkkiään. Mummo tuntee olevansa tärkeä heille kaikille.

17.3-1.JPG

17.3-2.JPG

Olen aiemminkin miettinyt, miksi on niin suuri ero viettää arkea neljän hoitolapsen kanssa tai viikonloppua neljän lapsenlapsen kanssa. Miksi toisen porukan kanssa päivät ovat täyttä työtä ja toisen kanssa leijailua hiukan jalat irti maasta nautiskellen ja mietiskellen, mitä muistoja lapsuudesta haluaisin tallentaa heidän mielensä sopukoihin. Saman huisin eron olen huomannut myös silloin, kun joku hoitolapsi on ollut esim. yökylässä... siis kylässä, ei hoidossa. Pähkäilyn tuloksena luulen eron olevan siinä, että voin lakata olemasta "kasvattaja". Voin sulkea haukansilmäni ja muuttua pullantuoksuiseksi mummoksi. Näin sen täytyy olla. Ulkopuolinen ei välttämättä huomaa mitään, mutta oikeasti ero on suuri näiden kahden maailman välillä. Arjessa koen lähes jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta siitä mahdottomasta tehtävästä täyttää perheiden erilaisia odotuksia. No, ehkei se ole tarkoituskaan, eikä yhden aikuisen toimesta onnistuisikaan. Suolana näissä päivissä ovat omat arvoni ja ihanteeni siitä, millä eväillä heistä voisi kasvaa onnellisia, maailmassa pärjääviä aikuisia. Tärkeä on se tunneilmapiiri, missä arkea vietetään... siihen toivoisin voivani enemmän vaikuttaa.

... mutta nyt lähdetään kirjastolle nukketeatteriin "Taikatalvea" katsomaan.

17.3-4.JPG

ps. Aika kaamea sana tuo "kasvattaja". Hänet tunnistaa pään yllä kimaltelevasta sädekehästä ja ohimoilta työntyvistä pienistä sarvista... eikös : )

Avainsanat: lastenlapset

LAHJONTAA JA KIRISTYSTÄ

Sunnuntai 28.2.2016 klo 17:37

Lapsenlapset ratsastamassa. Nuorin tytöistä lahjoi poninsa näyttämällä sille satulahuoneesta nappaamaansa vanhaa rispaantunutta ruusuketta ja lupasi, että saat tän jos oot mulle kiltti, etkä pukittele... ja ponihan oli! Seuraavana päivänä mummo vielä "uhkaili", että jos putoot niin ostat omilla rahoillas mummolle suklaalevyn... eikä tyttö pudonnut. Näin niistä ratsastajia tehdään : )

28.2-1.JPG

Näillä isommilla taitaa olla kivaa...

28.2-3.JPG28.2-2.JPG

Avainsanat: lastenlapset

PÄIVÄT NE VAAN PITENEE JA TALVI TAUKOILEE

Tiistai 26.1.2016 klo 8:28

Päivät ne vaan pitenee ja pihalla näkee jo jotain puuhata työpäivän jälkeen. Puuhalista sen kun kasvaa vuoden pimeimpänä aikana. Ensi talven polttopuut pitäisi saada edes pihaan, puuvajasta puhumattakaan. Katselin kyllä jo valmiiksi kaadettavia puita, mutta saha huilaa vielä. Myös parempaa rekikuntoa pitäisi ajaa kahdelle "mustalle pojalle" laskiaisriehaa silmällä pitäen. Milloin tekemättömät työt pyörii liikaa ajatuksissa, annan hetkeksi vain enemmän huutia niille ja rauhoitun maalaamaan Kazanin Jumalanäitiä (aloitettu jo syyskuussa). Kummasti mieli lepää.

Perjantai-iltana olimme Anun pienimmän neidon kanssa uimahallissa. Tämä 6-v ui jo aika kivasti pitkiä pätkiä ja sukeltelee sitäkin sujuvammin. Mummolle vain tuppaa tulemaan vilu, kun ei itse pysty lapsenvahtina kunnolla uimaan. Lauantaina veimme isommat tytöt yksityistunnille Enjalan tallille. Nämä "maalaiset" osasivat ottaa kaiken irti päästyään maneesiin vierailla hevosilla hyvän opettajan kanssa (harvinaista herkkua meidän porukalle). Seuraavana päivänä sitten innoissaan tuossa kotipellolla harjoittelivat läksyjään. Maanantaina mummo aiheutti pienen pettymyksen, kun ei antanut lupaa hiihtoratsastuksen merkeissä hurjastella. Ensin pitää olla hepo satavarmasti hanskassa, ettei satu haavereita.

Hoitolasten kanssa käytiin Vanhankylän koululla luistelemassa. Tuota oman pihan luistinrataa en sitten kumminkaan saanut pakkasilla valmiiksi... ehkä seuraaviila... jos niitä tulee. Tänään tiistaiaamuna sataa vettä... yäk!

26.1-1.JPG26.1-2.JPG26.1-3.JPG

Avainsanat: talvi, lastenlapset

ODOTUSTA

Tiistai 15.12.2015 klo 7:40

Lapsia odotellessa tässä samaan aikaan parsin villasukkaa, ryystän kahvia ja vähän kirjoitankin : ) Parsiminen on ihan terapeuttista ihmismielelle, jonka päiviin kiire yrittää hiipiä joulun lähetessä. Onneksi ei mitään suurta ole stressaamassa, kunhan vain annan itselleni luvan tyytyä vähään... sellaiseen itseni näköiseen joulun odotukseen.

Lauantaina vietettiin pienen pojan kastejuhlaa. Työnimi Nuutti siirrettiin lapsen kastelahjaksi saamalle kukkopojalle... näin ehkä opimme paremmin käyttämään pojan oikeaa nimeä.

PC120014.JPG

PC120008.JPG

TAIVAAN ISÄ KUULE MEITÄ, SIUNAA VASTASYNTYNEITÄ. HOIVAA KÄTTÄ, PIKKU JALKAA NYT KUN ELON TAIVAL ALKAA : )

Avainsanat: lastenlapset

PIPAREITA JA RIPAUS VAKAVUUTTA

Maanantai 7.12.2015 klo 13:50

Aamutalliin lähtiessä yllätti huikaisevan kirkas tähtitaivas. Kiva kun tuulet ja vesisateet antoivat jatkumoonsa tämmöisen pienen "mainospalan" mitä voisi edes toivoa tulevilta viikoilta... jos vaikka joululahjaksi saataisiin kirkkaita säitä lumen kera : )

Viikonloppu meni vallan pipariksi. Niitä oli kaikki Anun "Ässät" leipomassa. Pienin tytöistä teki mökin myös uudelle vauvalle. Vuosi vuodelta luomuksista tulee aina vain hienompia ja mattoon pliiskautuu aina vain vähemmän taikinaa. Jauhonpöllyäkin riittää enää yhdestä huoneesta imuroitavaksi. Kehitystä siis tapahtuu joka saralla. Tällä viikolla homma uusitaan hoitolasten kanssa.

7.12-3.JPG

7.12-2.JPG

Itsenäisyyspäivän lounaalla meitä oli taas hiukan isompi porukka. Vanhimmille tytöille olen jo rohjennut tästä juhlapäivästä ottaa sen vakavammankin puolen esille. Tiedän, että he ovat historiasta kiinnostuneita ja isoisien kautta heillä on karjalaiset sukujuuret. Evakkojen kohtalosta siis käytiin ihan syvällinen keskustelu ja kuinka ollakkaan, tässä eläimellisessä perheessä juttu rönsyili sodan aikaisiin hevosottoihin. Kuinka voitiin joltakin viedä se mieluisin hepo maanpuolustukseen. Kurja kohtalo... luopua kodistaan ja vielä tuiki tärkeästä työhevosesta. He hämmästelivät, kuinka pikainen se lähtö monilla kohti tuntematonta oli. Pähkittiin myös, jos elettäisiin nyt sitä aikaa, niin mistä omista hevosista joutuisimme luopumaan. No Oivasta ja Elsasta oli yhteinen päätelmä. Ponit aiheuttaisivat puolustusvoimille pelkkiä ongelmia : ) ja Kerttu on tiine.

7.12-4.JPG

7.12-7.JPG

PC060026.JPG

Illalla kynttilät ikkunoille ja litimärkä lippu sisälle.

7.12-5.JPG

Avainsanat: piparkakut, lastenlapset

MÄ OSAAN

Sunnuntai 8.11.2015 klo 20:45

Ai niin, unohdin kertoa että 6-v lapsenlapsi oppi lukemaan (siitä samaisesta aapisesta kuin minäkin).

8.11-2.JPG

Avainsanat: lastenlapset

ENSI VISIITTI MUMMOLASSA

Lauantai 17.10.2015 klo 19:54

Tässä pojalla ikää viikon verran ja kahvipöydässä kölliessään hakeutuu tiukka katse kanelipullaan... liekö lapsi tullut mummoonsa?

17.10.JPG

Avainsanat: lastenlapset

KIRKKAITA PÄIVIÄ

Torstai 8.10.2015 klo 7:39

8.10.JPG

Ompa saatu nauttia upeista kirkkaista syyspäivistä. Tällaisena aurinkoenergialla toimivana tyyppinä alkaa vanheneva kroppa tosin hiukan "piiputtamaan" polttoaineen vähetessä. Lokakuun pimenevissä illoissa on kuitenkin se valoisa puoli, että selkeä päivärytmi on helppo löytää. Illalla työteliään päivän päätteeksi lojun sohvalla kuin vanha koira mukavia miettien ja ikkunasta tummenevaa taivasta tuijotellen.

En tiedä onko hyvä vai huono asia, että on aikaa ajattelulle. Liikaa kun miettii, tulee tarve pyristellä irti kaikesta tavanomaisesta, tehdä ja ajatella vastoin valtavirtaa. Onneksi tunnen itseni niin hyvin, että tiedän toisinaan yrittäväni enemmän kuin mihin on lahjoja annettu (niin isoissa kuin pienissäkin asioissa). Hetken möyhättyäni sitten palailen "maan pinnalle", huomatakseni kuinka ihanaa ja turvallista tavallisuus ja keskinkertaisuus sittenkin on. Yksi esimerkki sellaisesta pienestä asiasta: Aloitin kesällä tähän asti vaativimman ikonin maalaamisen itsevarmana taiteellisista kyvyistäni. Siinähän se suurin virhe olikin. Ei tullut ikonia... tuli kalanperkuulauta!

Täällä jälkikasvu on innostunut ratsastuksen opettajastaan (äidin tai mummon kanssahan siitä ei tule kuin suuri riita). Pienin on saanut itsevarmuutta jääräpää-poninsa kanssa ja isommat harjoittelevat kuuliaisesti läksyksi saamiaan tehtäviä. Myös hoitolasten kanssa on pystytty enenevässä määrin hevostelemaan.

Viikonloppuna, juuri ennen ensimmäistä pakkasyötä löytyi satulahuoneen välikatolta uusi satsi juuri kuoriutuneita tipuja... on ne somia.

Vaan se syksyn kaikkein "somin" juttu on neljäs lapsenlapsi... pieni uunituore POJANPOIKA! TAIVAAN ISÄN VARJELUSTA TOIVOTTELEN KOKO PIENELLE PERHEELLE!

Avainsanat: syksy, jutustelua, lastenlapset

ESTETALKOOT

Sunnuntai 2.8.2015 klo 18:26

Se on taas kuninkuusraviviikonloppu ja tämä mummo varattu lastenvahdiksi.

Tänä kesänä kaikki "Ässät" ovat innostuneet esteratsastuksesta, joten nyt taotaan kun rauta on kuumaa. Kunhan arki tasaantuu hankimme Anun kanssa heille itseämme pätevämmän valmentajan, mutta sitä ennen laitetaan kenttä ja esteet kuntoon. Koko (pieni) kalusto alkaa olla kolhiintunut ja värejä vailla... siispä maalikauppaan.

2.8-2.JPG

52.JPG

2.8-1.jpg

Innostuimme niin, että ideoista ei meinaa loppua tulla. Aivan uuttakin kalustoa syntyi, hoksattuani että minähän osaan käyttää jotenkuten kuviosahaa... maalikauppaan siis uudestaan.

2.8-5.JPG

2.8-4.JPG

3.8-2.JPG

3.8-1.JPG

Huomenna on paluu arkeen ja oikeiden töiden ääreen. Ihan kiva... alkaa jo olla pieni ikävä lapsia ja järjellistä päivärytmiä.

Avainsanat: lastenlapset

Vanhemmat kirjoitukset »