JOTAIN TÄSSÄ ODOTELLAAN

Keskiviikko 12.7.2017 klo 16:43

Tiistai-ilta... sade rummuttaa kattoa. Vesi valuu ikkunaruutuja alas "mutkistaen" maiseman kuin taiteilijan sivellin olisi puuttunut peliin. Paksut pilvet peittävät keskikesän taivaan. On niin hämärää, että luovun ajatuksesta siivota tätä pölyn, hiekan ja kutterinlastun (tallin remontista) kuorruttamaa kotia. Täällä muutaman tyllerön kanssa odotellaan lomien alkua. On touhuttu kaikenmoista tavallisesta arjesta poikkeavaa: Koluttu puistoja, käyty uimassa, lipsuteltu jäätelöä lähes päivittäin. Hoitotädille ruuan laitto alkaa maistua jo ihan puulta. Mielikuvituksettomuus keittiössä on aivan huipussaan...

12.7-1.JPG

12.7-2.JPG

12.7-3.JPG

12.7-7.JPG

Löysin tallin vinttiä tyhjentäessäni vanhan koulukirjan ja siitäkös viittä vaille "viisvee" innostui. Hän kuulema haluaisi olla jo koululainen tai edes eskari. Kauniilla ja tasaisella käsialalla piirretyt kirjaimet täyttivät rivin toisensa jälkeen sinikantisen vihkon alkulehdillä. Mielenkiinto kirjoihin alkoi jo aiemmin hänen "lukiessa" pienemmille (ihan Kirstin äänenpainolla) ulkoa opittuja satuja. Ihana tulevaisuuden toivoa täynnä oleva tunne, kun lapsissa toinen toisensa perään herää tämä vimmattu lukemaan oppimisen halu.

12.7-6.JPG

Avainsanat: kesä

VILLIÄ MENOA

Torstai 29.6.2017 klo 18:05

Iloinen vallattomuus kuuluu lapsen kesään. Sen jokainen aikuinenkin muistaa varhaisilta vuosiltaan. Se on jotain hallitsematonta, vapauden tunteen täyttämää, meluisaa ilottelua, jota vastaan on turha pyristellä... se vain vie mennessään ja jättää hauskat muistot. Ne aikuisten onnettomat yritykset rajata tätä menoa, sijoittuvat myös aikanaan samaan iloiseen muistojen sarjaan. Niin se vain on... minäkään en nyt oikein saa näihin tenaviin mitään otetta. Pitää vain huolehtia, ettei laastaria suurempia haavereita satu.

Eilen täällä "villissä lännessä" vieraili kylän muita perhepäivähoitajia lapsineen. Oma pieni "seitsemänvee" apulainen neuvoi ponin hoidossa ja ratsastutti kaikki halukkaat (muutama viihtyi paremmin hiekkalaatikossa kuin satulassa). Yksi varsin välkky istui keinuun ja hihkaisi toiveikkaana muille, että se on voittaja, joka ensin ehtii antaa mulle vauhtii! Kiirehän pienemmille tuli : ) Tänään oppi kahta päivää vaille "neljävee" pyöräilemään. Eskarilainen häntä ensin neuvoi ja oli ikimuistettava hetki kun kanalan ovelta loivassa alamäessä potkuteltujen vauhtien päätteeksi jalat nousi polkimille ja pyörä alkoi totella. Se kukko, jonka heitin pihalle oli välillä vaarassa...

29.6-8.JPG29.6-9.JPGP6290022.JPG

Avainsanat: kesä

KUKKORUKKA

Torstai 29.6.2017 klo 16:44

"Kakkoskukolle" tuli häätö kanalasta "Pääkukon" oivaltaessa sen olevan jo täysi kilpailija kanaklaanissa. Tähän asti se on ollut vaaraton pojankloppi, mutta nyt tuo näyttää daamien silmissä jo varsin komealta ja varteenotettavalta sulhasehdokkaalta. Niinpä kävi, että se eräänä aamuna mennessäni parvea ruokkimaan jo oven hiukan raotuttua räpisteli kaameasti rääkyen pääni yli pihalle. Siellä se muutaman päivän yritti sopeutua uuteen suureen, mutta yksinäiseen valtakuntaansa. Vielä se sai päälleen elämänsä ensimmäisen rapsakan sadekuuron ja oli aivan suunniltaan. Se sinkoili kuin päättömänä luullen kai taivaan putoavan niskaansa.

Eilen illalla Anu sai houkuteltua kukon takaisin daamien luo, mutta voi... turpiin tuli jo ovella! Silloin tämä mummo kimmastui vanhan kukon käytökseen ja nakkasi sen vuorostaan pihalle. Saas nähdä kumpi niistä tänä kesänä menettää päänsä... katsotaan. Tosin eihän se vanhempi ole minun kukkoni, vaan yhden lapsenlapsen (se annettiin hänelle kastelahjaksi puolitoista vuotta sitten). Senhän voisi laittaa pahvilaatikkoon ja toimittaa Helsinkiin oikealle omistajalleen... tai pakastepussissa hänen vanhemmilleen... hmm... asioilla on tapana ratketa : )

29.6-2.JPG29.6-3.JPG29.6-4.JPG

Avainsanat: kesä, eläimet

ILO ON VALOO...

Torstai 22.6.2017 klo 17:17

Tämän vuoden juhannus tyytyy vähään. Valo on iloa... ilo on valoa... siinä kaikki : )

Hyvää juhannusta teille!

22.6.JPG

Avainsanat: kesä

IHANAA... MEILLÄ LEIKITÄÄN

Sunnuntai 21.8.2016 klo 21:18

On niin ihanaa kun lapset osaavat leikkiä. Luulisi olevan itsestäänselvyys, mutta sitä se ei valitettavasti aina ole. Leikeissä tosi saa satumaiset siivet, eikä mielikuvituksella ole mitään rajaa. Täällä on vilistänyt neljä prinsessaa, jotka kunkin päivän tapahtumien mukaan helmat liehuen toimivat eläinlääkäreinä, lammaspaimenina sekä tälläävät itsensä junan penkille istumaan (alimmalle vintin rapulle) ja tuksuttelevat mihin milloinkin. Suosituin kohde on "titinallekonsertti". Lopulta leikki tukehtuu omaan mahdottomuuteensa, sillä retkelle tarvitaan tietysti niin paljon evästä ym. rekvisiittaa, etteivät pienet matkustajat enää mahdu itse mukaan... siispä leikki vaihtuu sujuvasti toiseen.

Ihan kiva viikko, mutta perjantai-iltana hurautan mökille ylhäiseen yksinäisyyteen... aah! Seuraavana aamuna herään aikaisin ja "parkkeeraan" itseni rantakalliolle aistimaan tyyntä, äänetöntä sumun kätkemää järvimaisemaa. On niin hiljaista, että päässä humisee : ) Hitaasti usva haihtuu, vaihtuu heleään auringon paisteeseen. Pulahdan pikaisesti virkistävän kylmään veteen, sitten suunta sienimetsään. Saaliina tuon täyden ämpärillisen mustia torvisieniä ja pari litraa kanttarelleja. Vaikeaa oli lähteä metsästä kun aina vaan löytyi lisää ja lisää.

Sunnuntaina vielä saunaan ja monta kertaa uimaan ennen vastentahtoista kotimatkaa...

21.8-1.JPG21.8-2.JPG21.8-3.JPG21.8-4.JPG

Avainsanat: kesä, hiljaisuus

KESÄ JA VAPAUS

Tiistai 7.6.2016 klo 7:39

7.6-13.JPG7.6-14.JPG

Kesän iloinen riehakkuus valtaa pihan. Koulut ja kanojen sisäruokintakausi loppui vihdoin. Tosin onhan nuo karkailleet jo kauan ennen kuin laki sallisi (siis kanat). Toivotaan että nämä vapaat ja onnelliset kanat käyvät sentään pesiinsä munimassa... eikä joka puskan alle.

Kesäkuuksi on mummolaan luvassa ahkeria apulaisia...

7.6-1.JPG

7.6-3.JPG

7.6-4.JPG

Avainsanat: kesä

VIIMEISET MANSIKAT

Lauantai 22.8.2015 klo 7:04

Pihan pienen mansikkamaan viimeisetkin marjat on popsittu poskeen... njam.

21.8-1.JPG21.8-2.JPG

Avainsanat: kesä

YLLÄTYSVIERAS

Keskiviikko 15.7.2015 klo 19:51

Yläkerran pimeimmässä nurkassa kartonkitötteröiden alla viettää viime jouluiset ritarinkukan sipulit hiljaiseloa. "Uteliain" niistä päätti kuitenkin tulla kurkkaamaan, miltä kesä näyttää. Huomattuani yrityksen, kiikutin sen valoon ja tarjosin virvoketta... eiköhän se kohta tuosta vahvistu ja avaa nuppunsa.

030.JPG

Avainsanat: kesä

IHAN YKSIN... IHANAA!

Perjantai 19.6.2015 klo 14:50

Taas kerran taidan herättää kummastusta tapoineni ja mieltymyksineni: Parasta juhannuksessa on, ettei kukaan tule kylään... edes ne tärkeimmät : ) Säälläkään ei väliä, kun linnoittaudun vinttikamariin kuukausi sitten kesken jäänyttä Kristus Kaikkivaltias-ikonia maalaamaan. Sieltä ikkunasta samalla itsekseni hymyillen katselen tummien pilvien purjehtimista maiseman yli. "Virnistäen" ne heittävät sadekuurojaan milloin mihinkin.

19.6

Saunan aion toki itselleni ja saunatontulle illansuussa lämmittää ja taidampa taitella kesän ensimmäisen vihdan. Nämä pikkuruiset nautinnot toimikoon "sytykkeinä" levolliseen virvoittavaan kesään.

ILOISTA JUHANNUSTA TEILLE KAIKILLE... SATOI TAI PAISTOI : )

19.6-2

19.6-3

19.6-4

... pari sanaa vielä saunomisesta. Melkein ääneen hihittelin pukuhuoneen penkillä lukiessani vanhaa Saunavieraskirjaa. Siinä on monelta vuodelta lastenlasten ja saunatontun välistä kirjeenvaihtoa piirustuksin höystettynä. Milloin tonttu käskee pestä korvantakusia ja kyselee koulumenestystä, milloin taas lapset kiittelevät pillimehuista ja suklaapukeista. Useasti ukkeli komentaa mummoa saunansiivoukseen...

Avainsanat: kesä

NELJÄ ASKELTA

Sunnuntai 14.6.2015 klo 7:59

Eskarilaisen (vai pitääkö sanoa jo koululaisen) uusi ennätys: NELJÄ ASKELTA!

14.6-1.jpg14.6-2.jpg14.6-3.jpg

Avainsanat: kesä

OI AAMUJA...

Sunnuntai 7.6.2015 klo 20:34

Oi näitä kesäaamuja...  ei vain voi olla huomaamatta, seisahtamatta, ihailematta!

7.6-1

7.6-2

Eilen oli Kustaanpäivä ja vanhan kansan neuvoilla viimeisetkin perunat maassa.

Avainsanat: kesä

ARKI ON SITTENKIN KIVAA...

Tiistai 12.8.2014 klo 13:44

Minkä raikkaan iloisuuden tuoreen eskarilaisen into tuokaan näihin syyskesän päiviin. Vuodesta vuoteen kouluun ja eskariin lähtijät muistuttavat elämän arjen ainutkertaisista hetkistä, jotka joka lapsella on oikeus elää täysin rinnoin ja säilöä siihen iloisten muistojen lokerikkoon. Ne eivät häviä sieltä ikinä! Tuo into tarttuu hoitotätiinkin ja usein näihin aikoihin vuodesta muistelen omaa kaukaista ensimmäistä koulupäivääni.

12.8-14-3

Tänään viimeinenkin lomalainen palaa hoitoon iloisena ja halaa ystävänsä. Eläimetkin käydään "laskemassa". Nyt se arki sitten oikeasti alkaa...

12.8-14-2

12.8-14-1

Avainsanat: kesä

VILVOITUSTA

Tiistai 5.8.2014 klo 12:43

5.8-14-2

Arki alkaa sujua... tänään osaan laittaa jo ruokaakin, jee! Pihalla yritämme keksiä helteen helpotuskonsteja, täällä kuivalla maalla kaukana järvistä kun ollaan.

5.8-14-1

Avainsanat: kesä

SEITSEMÄN KUORIUTUNUT

Tiistai 24.6.2014 klo 13:48

Ihanat on lasten ilmeet kuullessaan ensimmäiset vienot piipitykset kanaemon alta. Pian isäkukon rääkäisy rikkoo harmonian,  rouvaparvi yhtyy kuoroon ja räpistelee meidän hiuksia hipoen orreltaan pihalle. Pienin lapsista säikähtää ja parahtaa itkuun. Aika mekkala kanalassa. Taidetaan tulla vähän ajan kuluttua uudestaan ihmettelemään...

24.6-14-1

Pihalla keksivät pelata shakkia. Lapset ovat siis itse niitä shakkinappuloita (ihailtavaa kekseliäisyyttä) ja päättävät itse ovatko lähettejä, kuningattaria vai mitä. Hienosti he ratkovat erimielisyyksiä, kun joku kesken pelin päättää muuttua soltusta ratsuksi ja "syö" kaverinsa...

24.6-14-2

Avainsanat: kesä

ON NÄMÄ NIIN IHANIA...

Perjantai 13.6.2014 klo 8:07

Perhepäivähoidon ohjaaja käy kylässä ja taas saan huomata, kuinka iloisen huolettomia ja tasapainoisia nämä minun hoidokkini ovat. Heistä näkee, kuinka kaikki on hyvin. Isommat tervehtivät reippaasti ja esittelevät itsensä vieraalle tädille ja pienimmäinenkin hakee kontaktia palapeliä tarjoten... osaakos täti? Sellaisen asian itsestäni huomaan, että kiitoksia ja kehuja voisin hiukan runsaammin jaella. Sitä ei vain aina arjen tiimellyksessä tule ajatelleeksi, kuinka kivaa meillä oikeastaan on...

13.6-14-1

Nyt nautiskellaan lämpöisestä kesäsateesta. Maa tarvitsee kovasti vettä ja on ihan mukavaa antaa pisaroiden valua pitkin nenää vehreyttä nuuskien.

13.6-14-2

Avainsanat: kesä

VILINÄÄ PIHALLA

Keskiviikko 4.6.2014 klo 20:29

4.6-14-4

Koululaisten kesäloman alettua meidän pihassa käy ihana vilinä. Anun tytöillä on hevostelun lomassa leikki-ideoita ja iloista energiaa paljon enemmän kuin hoitotädillä. Piilosilla on kaikilla kivaa... nuo isommat vain keksivät niin hurjia piiloja (korkealta pihakuusesta ja ojan pohjalta), että tämä ilonpilaaja kieltää ne pikkuväeltä. Valtoimenaan rehottava pihanurmi ja tuuheat kuusen alaoksat riittävät kyllä kätkemään nämä metrin mittaiset.

4.6-14-1

Kuin pupujussi pensaassa : ) 

Kanalassa yksi "teini" harjoittelee hautomista. Vielä kun se tajuaisi, ettei pesältä sovi pitkäksi aikaa poistua. Saas nähdä, tuleeko tästä ensimmäisestä satsista yhtään mitään.

4.6-14-3

Eilen illalla Oiva on ilmeisesti liiraillut liukkaalla laitumella ja nyt könkkää jänne turvoksissa... voi ei! Siis erilleen muista, että malttaa pysyä aloillaan, kylmäystä ja... huolta!

Avainsanat: kesä

MANSIKOITA JA PUPUJA

Keskiviikko 26.6.2013 klo 11:04

Lisää mansikoita on kypsynyt laidunaidan vierelle. Ensimmäiset pistelin juhannuksena omaan suuhuni, mutta nyt on lämpö kypsyttänyt lisää meheviä marjoja. Niitä pienet sormet kilvan noppivat. Mansikoiden lisäksi ovat helteet "kypsyttäneet" kiusallisia paarmaparvia, joten hevoset pääsevät päivän kuumimmaksi ajaksi talliin lepäämään.

mans.1

mans2

Pupu on edelleen nimetön, sillä sopuun ei päästy eriskummallisissa nimiehdotuksissa. Se raasu oli ensimmäiset päivät kovin apean oloinen, edes syömään ei alkanut. Eilen laitoin sille "naisseuraa" ja johan poika piristyi! Millään en kyllä jaksa muistaa, onko tyttökani leikattu vai ei... se selvinnee hyvinkin pian : )

pupuaihm2

pupuaihm.1

Avainsanat: kesä

"LEHM KOIVU AL"

Lauantai 22.6.2013 klo 21:01

VOI, VOI... en muistanut edes hyvää juhannusta teille toivotella. Mutta lasten innokkaista suunnitelmista päätellen on varmasti hauskaa ollut... isoja vonkaleita on järvestä noussut... eikös : )

Näitä kauneimpia suven päiviä olen itse viettänyt niin kuin Heli Laaksonen kuvailee runossaan "Lehm koivu al". Olen itse se lehmä siellä koivun alla ja annan luonnon helliä arkea miettimättä, mitään murehtimatta.

lippu

laitumella

Ai niin, aattona hain meille tämmöisen häädön saaneen tappelupukarin. Sille pitäisi nimi keksiä...

kani

Avainsanat: kesä

UUSIA KANOJA

Maanantai 17.6.2013 klo 20:09

Riehakkaat päivät kuluvat lomia jo odotellen. Vauhti lisääntyy päivä päivältä ja laastareiden kulutus on huipussaan. On taas se aika vuodesta, jolloin hoitotädin on jokseenkin turhaa "tuulimyllyjä vastaan taistella". Tyydyn suosiolla vain tarkkailemaan, ettei satu liikaa.

sateenv.

marakatit_puussa.jpg

ajamaan.jpg

Viime viikon lopulla saimme kanalaan muutaman uuden asukkaan: Yhden aikuisen kanan ja kaksi muutaman viikon ikäistä untuvikkoa. Tipuissa (Kieku ja Kaiku toistaiseksi), riittääkin lapsilla ihmettelemistä. Ne kun kasvavat aivan silmissä ja eilen jo harjoittelivat orrella kököttämistä.

tiput3

tiput2

tiput1

Avainsanat: kesä

LEIKKIÄ

Keskiviikko 15.8.2012 klo 21:28

Hienoa katsella, kun uusien kaverusten kaivuri- ja kippiautoleikit lähtevät kehittymään kaikessa sopuisuudessa kauas hiekkalaatikon ulkopuolelle. Viimein ne sitten lopahtavat omaan mahdottomuuteensa alkaakseen seuraavana päivänä uudestaan. 

hiekkaleikkeja2

Avainsanat: kesä

Vanhemmat kirjoitukset »