KIITOS ISÄT...

Sunnuntai 11.11.2018 klo 8:04

...teistä puhutaan hyvin lämpimään sävyyn muulloinkin kuin isänpäivän alla ja houkuteltuina.

Nämä pienet "kotihaltiat" tuokoon arkeenne hongan sitkeyttä, työhevosen voimaa ja iloista mieltä lasten kanssa touhutessa.

Pikku-ukkeli on tehty viime talvena lumen painosta pudonneesta pihamännyn oksasta ja edesmenneen Iita-tamman häntäjouhista. Porukan pojalla riitti kärsivällisyyttä sahan kahvassa ja hän auttoi ladyja käsi Kirstin kädessä. Poran pärinää ei kukaan säikkynyt ja jokainen uskalsi porata parran paikan. Kasvoissa ja hatussa käytettiin oikeita taiteilijan maaleja. Niiden helppous yllätti lapset. 

ILOISTA ISÄNPÄIVÄÄ JOKAISEEN KOTIIN!

PB080105.JPG

Avainsanat: isänpäivä, askartelu

PÖYTÄTEATTERIA

Maanantai 13.11.2017 klo 13:52

Innostuttiin taas tekemään oma pikku teatteri.

Tarvikkeet: Pieni sopivasti jännä tarina, innostusta ja mielikuvitusta, kartonkia, vesivärit ja sakset.

Tässä tarinassa metsälampi on juuri jäätynyt ja Pikkupupu äidin varoituksista huolimatta menee jäälle leikkimään ja tietysti pulahtaa kylmään avantoon. Onneksi Pupuvaari on kävelyllä ja pelastaa Pikkupupun. Kotiin palatessa äiti toruu Pikkupupua ja tämä lupaa olla enää ikinä menemättä salaa lammelle.

Kun hahmot ja lampi ovat valmiit, jokainen haluaa vuorollaan töpsöttää pupuja lammen ympärillä ja sujauttaa Pikkupupun avannonreiästä kartongin alle ja huutaa sielunsa syvyydestä: APUAAA, APUAAA! Homma toistuu niin monta kertaa, että tarinan jännitys alkaa pikkuhiljaa hiipua.

PB130017.JPGPB130019.JPGPB130027.JPG

PB130032.JPG

Ihan kuin joku odottaisi vuoroaan : )

Avainsanat: sadut, askartelu

VIELÄ VÄHÄN LUNTA

Perjantai 3.11.2017 klo 13:07

Oikean lumen huvettua "viisvee" kyseli jo alkuviikosta, voitaisko taas leikata silkkipaperista niitä hiutaleita... muistaks sää, niin ku viime vuonnaki? Hyvä idea, tutkitaanpas silppulaatikko... löytyi, tosin vain muutamaa väriä, mutta eiköhän näilläkin alkuun päästä. Torstaina homma vielä jatkuu täydellä kokoonpanolla. Voi että näistä tulee aina vain hienompia ja hienompia.

PA300041.JPG

Toki tuosta oikeastakin lumesta on otettu kaikki ilo irti viimeistä nokaretta myöten : )

PB020047.JPGPB020051.JPGPB020049.JPG

Avainsanat: askartelu

HARJOITTELIJA

Perjantai 28.10.2016 klo 13:12

Saimme "harjoittelijan" muutamaksi viikoksi päiviämme piristämään. Ensimmäinen hyvä puoli hänen tulossaan on, että hyvin harvoin olen maanantaiaamuna odotellut lapsia näin siistissä kodissa : ) Viikon lähes kaikki ruuatkin väsäsin puolivalmiiksi pakkaseen viikonlopun aikana. Voi kun tällainen reippaus viihtyisi minussa useamminkin.

Toinen hyvä puoli lienee, että joudun arvioimaan omia tekemisiäni ja pukemaan sanoiksi itsestäänselvyyksinä pitämiäni asioita. Niin... hoidan kyllä lapsia varmaan ihan kuin muissakin perhepäivähoitokodeissa. Normiarjen lisäksi haluan pudotella pieniä henkisen selviytymisen siemeniä itämistä odottamaan. Sellaisia, jotka saattavat auttaa sitten isona, kun elämässä mättää. Osa niistä kyllä tallautuu, mutta jospa jokin itäisi...

28.10-3.JPG

2810-2.JPG

Tämän viikon märkinä ja pimeinä päivinä on jatkettu pöytäteatterin tekoa. Eilen valmistui hahmot Prinsessa Ruususen tarinaan. "Rinssin" pitäisi tosin ottaa muutama ratsastustunti, sillä se ei meinaa pysyä ratsunsa selässä. Myös pahan haltiattaren teko jännitti hieman, sillä "4-vee" vakuutteli moneen kertaan itselleen, että täähän on vaan satua. Ei tätä oo oikeesti olemassa ... ei mitään pahista oo. Kun kaikki oli valmista lapset aivan sukelsivat tarinaan. Muutaman teatteriesityksen jälkeen linnalla ja hahmoilla on leikitty lähes kaikki liikenevä aika. Niillä kaupan muovisilla prinsessoilla ei leikit lähde mitenkään käyntiin, ne halutaan vain omistaa. Toisinaan vaikuttaa jopa siltä, että kyseinen lelu omistaakin lapsen. Nämä itse tehdyt leikitään aivan repaleiksi... ja lisää tehdään leikin saadessa uusia ulottuvuuksia.

28.10-6.JPG

Tänään kaksi pienintä harjoitteli saksien käyttöä. Näilläkin itse tehdyillä (kammalla ja kissalla) leikitään aivan innokkaina...

28.10-7.JPG

28.10-4.JPG28.10-5.JPG

Avainsanat: askartelu

SADEPÄIVÄ

Tiistai 26.4.2016 klo 19:42

On se hienoa, kun sadepäivä inspiroi lapsia ilman hoitotätiä keksimään tekemistä. Se on niin tervettä, kun ei odoteta aikuisen ehdotuksia, vaan tartutaan toimeen ehkä jotain joskus kivaksi koettua muistellen. "Viisvee" ihaili lintupiirrostaan ja sanoi: - Pakko myöntää, mutta tulipa aika hieno "taliantti"! "Kuusvee" mietti tovin, kuinkas niitä  paperinukkeja tehtiinkään ja kohta jo oli tuotanto täydessä vauhdissa. Pienimpien käsissä kaikki muuttui tänään "timanteiksi".

Onpa kiva tuntea joskus itsensä tarpeettomaksi : )

26.4-1.JPG26.4-2.JPG

Avainsanat: askartelu

VIELÄ PAPERINUKEISTA

Keskiviikko 2.12.2015 klo 7:19

Tässä pikaisesti kuvat  banaanilaatikkokodeista... eikös ole somat.

2.12-2.JPG

PB300063.JPG2.12-3.JPG

Avainsanat: askartelu

NE HEPAT

Torstai 19.11.2015 klo 8:22

Tässä ne hepat... ompas iloisen oloisia.

19.11-1.JPG

...ja leikit jatkuu...

Avainsanat: askartelu

PAPERINUKKEPÄIVÄ

Tiistai 17.11.2015 klo 13:45

Jostain kumman syystä meillä oli aamulla ilmapiiri yhtä synkkä kuin sää ulkona. Hoitotäti sai oikeasti miettiä millä saada sopu aikaan, vai onko lähdettävä pihalle "purkautumaan". Tuohon koiran ilmaan ei ainakaan hoitotädin mieli tehnyt.

Paperinukketalkoot pelasti päivän. Kaikki neljä tyttöä maalasivat ja leikkasivat omat nuket, joille ehdittiin jo leningit ja sievät peditkin tehdä. Ja mikä parasta, näillä itse tehdyillä nukeilla lähti hienot leikit käyntiin. Näitäpä jatketaan taas huomenna... hevoset ja koirat pitää kuulema vielä nukeille tehdä. Vesiliukoiset puukynät on hieno keksintö. Niillä saa hienoja värejä ja tarkkaa jälkeä helposti.

Ulos siis emme aamupäivällä nenäämme pistäneet.

17.11-1.JPG17.11-2.JPG

Avainsanat: askartelu

TUNNELMAA LAIDASTA LAITAAN

Tiistai 25.11.2014 klo 12:57

Tihkusade ja sulava lumi houkuttaa silppuamishommiin sisätiloihin. Nämä "silkkiset" lumihiutaleet kaunistuvat vuosi vuodelta kädentaitojen ja keskittymiskyvyn kehittyessä. Tälle tytölle 10 pistettä keskittymisestä, sillä keittiön matolla on juuri menossa aamupäivän itkupotkuraivarit. Pienet kantapäät takovat vuoroin uuninedustan kipinäpeltiä, vuoroin vanhan Husqvarnan rautaista jalkaa... huh!

25.11-14

25.11-14-2

Iltapäivällä eskarilainenkin innostuu lumihiutaleiden leikkaamisesta ja "kaksvee" saa ensimmäistä kertaa sakset käteensä (tylsimmät mitä talosta löytyy). Voi mikä riemun kiljahdus kuuluu hänen niitä ojennellessa: -KIIVII SAKSET PAAPEERIH...

25.11-14-3

Avainsanat: askartelu

PISARAT HIUTALEIKSI

Maanantai 4.11.2013 klo 13:14

Yöstä saakka on aika lotina käynyt ruudun takana. Me tällä puolen ikkunaa "muutamme" sadepisarat kauniiksi lumihiutaleiksi. Näitä ovat lapset innoissaan vuosi vuoden jälkeen leikelleet. Ikkunaan teipattuina ne antavat uskoa talven tuloon.

4.11-13-2

4.11.13-1

Tuosta nelosesta on lasten helppo leikata ensimmäiset hiutaleensa. Isommille lapsille ja isommista silkkipapereista onnistuu lumihiutale seuraavastakin taittelusta.

No... varsin sekavasti selitetty : )

4.11-13-3

Avainsanat: askartelu

LISÄÄ SILKKIPAPERIHIUTALEITA

Torstai 15.11.2012 klo 12:46

Pimeä sateinen aamu. Pihalla lätäkköä lätäkön vieressä.

Lapset innostuvat leikkaamaan silkkipaperista lisää lumihiutaleita. Yhä taidokkaampia ja koristeellisempia niistä kerta kerran jälkeen tulee. Muutamien hiutaleiden jälkeen silmät alkavat kuitenkin kaihoisasti vilkuilla pihan lätäköihin... sadekin jo laantuu...

543.jpg

Avainsanat: askartelu

OIKEAA LUNTA ODOTELLESSA

Tiistai 6.11.2012 klo 16:15

Räntää vihmoo vaakasuoraan. Ei tee mieli ulos. Talven odotuksen innoittamana taittelemme ja leikkaamme silkkipaperista lumihiutaleita.

askartelua6.11

ask2

                                                                   

 

Lapset ovat aivan haltioituneita, kun muutamalla tarkalla saksen jäljellä saa niin kaunista aikaiseksi. Laitan pitsimäiset hiutaleet kirjan väliin prässääntymään... parin päivän päästä ne ovat valmiita ikkunaan teipattaviksi.

ask3

ask4

 "Räntähiutaleita" nuorimman tekeminä.

Avainsanat: askartelu

MIELIKUVITUS TYÖSSÄ

Tiistai 25.9.2012 klo 17:23

Harmaat ilmat inspiroivat lapsia kehittelemään "väriä" päiviin. Yritän olla tarjoamatta liian valmiita ideoita. Katsotaan mihin paperit, värit ja sakset mielikuvituksen johdattaa: Tämän hetken lempileikit ja satuhahmot tykötarpeineen siirtyvät paperille. Seuraavaksi ne leikataan irti ja leikit alkavat. Mitä puuttuu, se käydään pöydän ääressä tekemässä. 

Naurua pidätellen kuuntelen mitä heidän aarrearkkunsa sisältävät: Yhdellä on kultaa, toisella timantteja ja kolmannella... tortilloja! 

piirtelya

Avainsanat: askartelu