"TEHDASASETUKSET"

Tiistai 8.8.2017 klo 9:12


Levännein mielin taas kotona. On kuin "tehdasasetukseni" olisivat palautuneet. Ajatukset tuoreita, avoimia ja aurinkoisia. Mikään ei harmita. En tiedä onko järkeä ensin ajaa kolme ja puolisataa kilometriä Valamoon ja siellä sulkeutua omaan huoneeseen. Halusin kuitenkin rauhassa viimeistellä lapsenlapsen ikonia, joka työ ei oikein kodin kiireessä onnistu. Toki näissä upeissa puitteissa kuleksin varsinkin iltaisin luostaria ja luontoa ihailemassa. Palveluksiinkin onnistuin muutamana aamuna itseni herättää. Kaikesta hyvästä ja kauniista huolimatta tunnen pientä syyllisyyttä "häiriköidessäni" turistin ominaisuudessa heitä, joiden koti tämä on.

P8040085.JPG

8.8-12.JPG

8.8-10.JPG

8.8-8.JPG

Mielenkiintoinen, monelle Valamon kävijälle tuttu paikka on luostarin pieni metsäinen hautausmaa. Olen aina pitänyt hautausmailla kulkemisesta. Niiltä löytyy pieniä, joskus arvoituksellisia tai traagisiakin tarinoita ihmiselämästä. Tämän paikan "kuuluisuuksien" joukkoon luen ehdottomasti suomen pitkäikäisimmän asukkaan, munkki Akakin (kuuliaisuustehtävänä muistaakseni hevosmiehen työt). Vuosia tälle varsin pienikokoiselle miehelle kertyi reilut 110. Seuraava ajatuksia herättävä on nunna Eugenia. Hänen hautaristissään on maininta luostarissa vietetyistä 82 vuodesta. Siis kuusivuotiaana tyttösenä tullut vanhaan Kivennavan Lintulaan nunnien hoiviin (liekö jäänyt orvoksi, en tiedä). Tänne on haudattu myös "siviilejä". Lähes tutulta tuntuva on Uppo-Nallen kirjoittajan Elina Karjalaisen pieni soma kropu. Sinne vieraat ovat jättäneet kyniänsä... niin kuin Saarikoskellekin. Murheellisimman tarinan kertoo pieni rautaristi... lokakuussa -45 hukkui kolme saman perheen lasta. Ei mitään rajaa murheen määrällä!

8.8-1.JPG

8.8-2.JPG

8.8-4.JPG

8.8-3.JPG

Ja se ruoka... hyvää ja paljon! Perhepäivähoitaja jos kukaan arvostaa valmiin pöydän antimia. Söin viiden päivän aikana suunnilleen saman kuin kotona kahdessa viikossa... minkäs teet kun kaikki maistuu!

Täällä kotona on kaksi teiniä hoidellut huushollia ja hevosia... varsinkin hevosia : )

Avainsanat: loma